Nástrahy na trati zbadali neskoro

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. mája 2010, 14:35
  • Autor:TK

PIEŠŤANY – Na piešťanskom letisku odštartovala v prvomájovú sobotu sezóna pretekov automobilov do vrchu – TatryDonau Cup. Podujatie sa konalo netradične na okruhu, kde si mohli jazdci po zimnej prestávke preveriť svoje autá a schopnosti s menším rizikom ako na kopci.

Namiesto zvodidiel a stromov si museli pretekári dávať pozor na "komíny" z pneumatík, ktoré vyznačovali tvar okruhu. Nástrahy trate si vybrali svoju daň v podobe zopár poničených blatníkov, nárazníkov či dverí.
Na domácej trati sa predstavili aj dvaja jazdci z regiónu – Martin PIKUS a Tomáš KOMÁR, obaja štartujúci v triede T-1600 (kategória sériových áut s drobnými úpravami a obsahom do 1600 ccm). Po tréningových jazdách všetko nasvedčovalo tomu, že sa o víťazstvo v prvom závode pobijú práve naši dvaja jazdci a Jožo Senéši, taktiež na Honde.
Ten ale v prvej jazde vrazil do pneumatík, čím sa pripravil o možnosť zabojovať o víťazstvo. Rozdiel po prvej jazde bol medzi Martinom a Tomášom iba necelých 9 desatín sekundy v prospech Martina, čo predznamenávalo zaujímavý súboj v druhej jazde.
Tesne pred štartom oboch našich pretekárov však havarovalo na trati Subaru a z dôvodu znečistenia trate organizátori prestavali ôsmy retardér, čo jazdcom na štarte neoznámili. Lepšie na túto nástrahu zareagoval Martin, ktorý aj napriek nečakanému prekvapeniu zopakoval čas z prvej jazdy a zaslúžene zvíťazil. Tomáš sa musel uspokojiť s druhým miestom, potom, ako neskoro spozoroval zmenu trate a zajazdil o 4,6 sekundy horší čas ako v prvej jazde. Tretie miesto v prvom závode obsadil Michal Novák na Saxe VTS so stratou 10 sekúnd na Tomáša.
Do druhého závodu sa zredukovalo štartové pole, keď odstúpilo až 18 jazdcov, vrátane Martina. Ten sa po problémoch so slabnúcimi brzdami rozhodol druhý pretek vynechať. Súboj o prvenstvo v triede T-1600 sa teda odohrával medzi Tomášom Komárom a Jožom Senéšim. Po prvej jazde druhého preteku viedol Tomáš o 24 stotín sekundy a teda všetko bolo otvorené. V druhej jazde Jožo pridal, zlepšil sa o 2,5 sekundy a ako prvý sa tak dostal s jedna-šestkou pod hranicu 2:20. To mu však nakoniec aj tak nestačilo na Tomáša, ktorý sa oproti prvej jazde dokázal zlepšiť až o 3 sekundy na vynikajúcich 2:18:49 a zaslúžene v druhom preteku zvíťazil. Tretie miesto obsadil s výraznou stratou Peter Sloboda na Suzuki Baleno.
V celkovom poradí zvíťazil v prvom preteku Matúš Lörinčík na Lanceri Evo 8 pred Petrom Vahančíkom taktiež na Evo 8 a Tomášom Erdélyim na BMW M3 GTR, ktorý taktiež doplatil na prestavaný retardér. V druhom preteku si títo traja miesta prehodili. Zvíťazil Erdélyi pred Lörinčíkom a Vahančíkom pričom rozdiel medzi druhým a tretím bol len 3 stotiny sekundy.
Seriál TDC sa po otváracom preteku rýchlo presúva na veľmi obľúbenú trať Pezinská Baba, kde si jazdci zmerajú sily už budúci víkend. Účasť plánujú aj piešťanskí matadori a aj napriek tomu, že sa predpokladá silnejšia konkurencia v triede T-1600, trúfajú si vraj aj na stupienky víťazov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav