ZÁHRADA: Gladioly sadíme v máji

  • Nezaradené
  • 4. mája 2010, 12:42
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako si vypestovať gladiolus – mečík.

Mečíky pochádzajú  zo Stredomoria a južnej Afriky. Rastlina dorastá do až do výšky jeden meter, listy sú mečovité a kvety usporiadané do klasovitého súkvetia. V pôde má plochú hľuzu, ktorá každý rok odumiera a vytvorí sa nová. Vedľa novej sa vytvoria drobné hľuzy, tzv. korálky. Dnešné kultivary vznikli krížením botanických druhov Gladiolus primulius, Gladiolus cardinalis, Gladiolus psittacinus. Mečíky pestujeme na pozemku, na ktorom sa v predchádzajúcich rokoch nepestovali.
Rozmnožujú sa drobnými hľuzami, ktoré sa po zbere očistia a roztriedia. Menšie ako päť milimetrov na rozmnožovanie nie sú vhodné. Uskladňujú sa pri teplote 10 °C. Cez zimu sa máčajú 30 minút vo vode teplej 5°C, po kúpeli sa hneď ochladia a osušia. Tepelný kúpeľ znehodnotí hľúzky napadnuté hubovými chorobami. Pretože na zakorenenie potrebujú dlhšie obdobie, skracujeme ho umelým prebudením. Dvadsať dní pred vysádzaním hľuzy každý druhý deň namáčame v teplej vode 20 °C a na 24 hodín ich ponoríme do moridla. Po morení ich ihneď vysejeme do hĺbky 30-40 mm v marci. Z hľúz odstránime všetky šupky a skontrolujeme ich zdravotný stav. Každý kus, na ktorom je hnilobné ložisko, vyradíme, inak by sme pôdu zamorili hubovou chorobou.
Pred sadením sa odporúča hľuzy namočiť do dezinfekčného roztoku na báze medi, ale rovnako dobre nám však poslúži roztok hypermangánu (1g na 3 litre vody), v ktorom ich ponecháme 12 až 24 hodín. Potom hľuzy umiestnime na vzdušné miesto, aby vyschli. Ak chceme výsadbu urýchliť, ešte mokré hľuzy dáme na 2 až 3 dni do igelitového vrecúška, čo podporí rast korienkov. Výsadbu gladiol je vhodné rozdeliť na celý mesiac, aby kvitli postupne. Na 100m² potrebujeme 5-10 kg korálikov. Tvoriace kvety odstraňujeme. Hľuzy zberáme v októbri. Z 1 kg korálikov pozberáme 3000 dospelých hľúz – priemerne dopestujme za dva roky.
Dospelé hľuzy sadíme koncom apríla až začiatkom mája do hĺbky 80-100 mm. Počas roka rastliny posilňujeme tekutým hnojivom, prípadne priemyselným viaczložkovým hnojivom. Počas vegetácie by sme nemali zabudnúť ani na chemickú ochranu nadzemnej časti proti cicajúcemu hmyzu (vošky, strapka mečíková) a príznakom chorôb, ktoré sa prejavujú deformovaním, žltnutím alebo zasychaním listov i klasov. Postreky môžeme opakovať každé dva až tri týždne až do začiatku rozkvitnutia. Samozrejmosťou je okopávanie a polievanie porastu.  Mečíky režeme tak, aby sme čo najmenej poškodili listy. Hľuzy zberáme koncom septembra, keď listy začnú žltnúť. Usušíme ich pri maximálnom prúdení vzduchu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland