Kolonádový most bude možno pod lešením

  • Spravodajstvo
  • 4. mája 2010, 10:11
  • Autor:tasr

PIEŠŤANY – Do rekonštrukcie jedného zo symbolov kúpeľného mesta – Kolonádového mosta sa chce pustiť piešťanská radnica. Najdlhší krytý most pre peších na Slovensku, spájajúci centrum s Kúpeľným ostrovom potrebuje opravu nosnej konštrukcie, plášťa i strechy.

„Jeho súčasný stav je ovplyvnený vekom, použitými materiálmi a v neposlednom rade vojnovými udalosťami a necitlivými zásahmi,“ povedala vedúca kancelárie primátora Drahomíra Moretová.
Kolonádový (tiež Sklený) most nad riekou Váh  postavila v rokoch 1930 až 1933 firma Pittel a Brausewetter na podnet prevádzkovateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera ako promenádu pre kúpeľných hostí. Nahradil starý drevený most, je dlhý  148 metrov, zo začiatku po ňom premávali aj automobily. Dielo patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry Slovenska, jeho autorom je architekt Emil Belluš, ktorý na deliacej kolonádovej zasklenej stene uplatnil umeleckú výzdobu Martina Benku. V leptoch do skla maliar umiestnil ľudové motívy Spevy Detvy a Na salaši.
„V súčasnosti sú nahradené kvôli možnosti poškodenia kópiami,“ informovala Moretová. Latinské nápisy na priečeliach sú Najozdravujúcejšie piešťanské kúpele (oslavná báseň objaviteľa prameňov Adama Trajana z roku 1642) a Vstaň a choď (evanjelium podľa Matúša) a symbolizujú ozdravnú silu kúpeľov. Pred mostom od začiatku  stojí známa bronzová socha Barlolamača od Roberta Kuhmayera.
Most tesne pred koncom 2. svetovej vojny z veľkej časti zničila ustupujúca nemecká armáda, obnoviť sa ho podarilo až v roku 1956. Je majetkom radnice, ktorej zámerom je získať nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu tejto významnej nehnuteľnej kultúrnej pamiatky z Regionálneho operačného programu Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.  
„Dokumentáciu  máme vypracovanú od roku 2008, čakáme na výzvu,“ informovala hovorkyňa.  V novej podobe  bude možno Kolonádový most obohatený o pitný pavilón, kde by bola liečivá voda najmä pre návštevníkov mesta. „To by si však vyžiadalo urobiť geotermálny vrt,“ dodala Moretová. K návrhu sa musia vyjadriť pamiatkari. V súčasnosti sa na moste  nachádzajú malé prevádzky so suvenírmi, darčekovými predmetmi, odevmi a zmrzlinou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava