Folklórny súbor Lusk oslávil 20. narodeniny

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. mája 2010, 10:21
  • Autor:Viera Dusíková, video VD

Radosť z tanca, láska k folklóru, úcta k starším a pokora k tradíciám. To všetko sa miešalo v dvojhodinovom kotle tancov a piesní v podaní Folklórneho súboru Lusk z Krakovian, ktorý v piešťanskom Dome umenia oslávil vo štvrtok svoje dvadsiate narodeniny.

Pri práci a pri muzike
Pre plné hľadisko piešťanského stánku kultúry  zložené zo sympatizantov folklóru pripravili organizátori veľkolepý večer s úžasnou rodinnou atmosférou. Tvorkyne programu a choreografky – Zuzana Snohová a Jarmila Kubranová zamerali prvú časť reprezentačného vystúpenia Lusku na pracovné tance a zvyky nášho regiónu.
Program začal dievčenským tancom s názvom Svätý Juríčko, otvor políčko. Publikum tlieskalo detským hrám pri pasení husí, či rytmickým a tanečným variáciám dievčat, ktoré si dali opravovať svoje hrnčeky potulnému drotárovi. Zručného opravára stvárnil konferencier programu Ján Jánoška. Nasledovala pieseň v podaní Adelky Vakošovej, ktorá kdesi stratila zrkadlo. Nápadité bolo tanečné znázornenie rezania „šečky na šečkovnici“ v choreografii Jarmily Kubranovej a pôsobivé bolo i pranie dievok na potoku tak ako ho pre súbor vymyslela Zuzana Snohová. Šikovnosť a obratnosť predviedli aj mládenci v tanci Cez lavicu.


Pri pohľade na ich šantenie nás ženy napadlo, že história sa opakuje. Aj kedysi mali chlapi život jednoduchší. Kým sa oni predháňali pri skákaní, dievčatá v studenej vode najskôr prali a potom „na perišči“ žmýkali plachty. Túto ich činnosť pôvabne znázornili Luskáčky  a vyslúžili si za ňu šťavnatý potlesk. Sólo si zatancovali Zuzana Snohová a Monika Závodná.

Handrár v Krakovanoch nezbohatol

Výbuchy smiechu sprevádzal príchod handrár Mariána Zubáka do dediny. Konský záprah mu vytvorili deťúrence z Krakovančeka a podrezaným jazykom ho odplašila gazdiná Danka Jánošková.  Tá program moderovala so svojím manželom.


Po prestávke sa začala oslava dvadsiateho výročia súboru stupňovať. Pieseň Okolo Krakován zaspieval Štefan Slabý z Ľudovej hudby Borovienka.  Nasledoval párový tanec z Krakovian a prekrásna vyhadzovaná z myjavských kopaníc.
Muži si zasúťažili v šikovnosti pri tanci s prekladaním širákov a následne si s dievčatami zatancovali kovársky tanec z Myjavy. Sólistami boli Marián Mitošinka a Ivana Daněková. Najväčší úspech zožal párový tanec Trenčín dolinečka v podaní zakladajúcich členov súboru. Vymyslela  ho a choreograficky stvárnila zakladateľka Lusku – Eva Sedláková, ktorá kedysi pred mnohými rokmi stála aj pri zrode piešťanskej Striebornice. Publikum pri tomto čísle doslova šalelo – tlieskalo, pískalo, výskalo. Tanečníci ho museli zatancovať ešte raz.
Atmosféra sa upokojila pri pôsobivom speve  huslistu Adama Vakoša z ľudovej hudby Limbačka a zhustla opäť len čo sa javisku zjavili sólisti Ján Kubriczký a Zuzana Snohová so súťaživým husacím tancom z Krakovian.  Žartovné piesne a tanec z Ostrova s názvom Prekáračky vystriedal verbunk a čardáš.

Verbunk z Krakovian rozplakal
To už na pódium prišli všetci – súčasní aj bývalí členovia folklórneho súboru. Dve kolieska po bokoch vytvorili aj deťúrence odeté v bielych plátnových šatočkách s ručníčkami a klobúčikmi na hlávkach. Všetci sa spoločne pretancovali k  dojemnému záveru. Tanec s názvom Keď som išiel cez ten les museli zopakovať. No opona sa stále nezaťahovala. K mikrofónu prichádzali gratulanti, ktorí vinšovali súboru i jeho významným osobnostiam ďalšie dobré roky plné radosti a tanca. Bol medzi nimi aj starosta obce, Vladimír Mihálik. Ten odovzdal kytice zakladateľom Lusku –  manželom Michalovi a Eve Sedlákovcom, Daniele a Mariánovi Piscovcom a Helene a Emilovi Augustínovcom. V hľadisku i na pódiu prevládali emócie sprevádzané slzami radosti. Jedno z poďakovaní predniesla za niekdajších tanečníkov Lusku i Michaela Havrlentová: „Ďakujem tvorcom programu a všetkým súčasným členom súboru, ale aj ľudovej hudbe Borovienka a Limbačka, že pri tejto krásnej a jedinečnej príležitosti dali priestor aj nám, bývalým a zakladajúcim členom Lusku. Našli si čas a trpezlivo s nami opakovali folklórne kroky, ktoré sme už dávno zabudli. Bolo pre nás nesmiernou cťou zdieľať s nimi tú úžasnú atmosféru slávnostného večera.“



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav