Zodpovednosť detí za škodu

  • Spravodajstvo
  • 3. mája 2010, 16:03
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Maloletý (dieťa do dovŕšenia plnoletosti), zodpovedá za škodu ním spôsobenú, ak je schopný ovládnuť svoje konanie a posúdiť jeho následky; spoločne a nerozdielne s ním zodpovedá za škodu ten, kto je povinný vykonávať nad ním dohľad (najčastejšie rodičia dieťaťa).

Znamená to, že ak maloleté dieťa spôsobí inému škodu, a  bolo zároveň spôsobilé ovládnuť svoje konanie (správanie) a posúdiť následky svojho konania, bude za škodu zodpovedať. Spolu s dieťaťom sú zodpovední za škodu tie osoby alebo osoba, ktorá je povinná v tom čase dohliadať na maloletého a tento svoj dohľad zanedbala (rodič).
Ak maloletý spôsobí škodu, ale nie je schopný ovládnuť svoje konanie alebo posúdiť jeho následky, zodpovedá za škodu iba ten, kto je povinný vykonávať nad ním dohľad, ak svoj dohľad zanedbal.  Ten, kto je povinný vykonávať dohľad, zbaví sa zodpovednosti, ak preukáže, že náležitý dohľad nezanedbal. Rodič tak nemusí mať dozor nad dieťaťom takzvane na každom kroku. Náležitým dohľadom sa nerozumie taký dohľad, ktorým by rodič vykonával dohľad nad dieťaťom stále, nepretržite a bezprostredne. Okolnosť, či rodič svoj dohľad zanedbal, sa  posudzuje prípad od prípadu, najmä podľa toho, či za normálnych okolností by mal byť určitý dohľad rodičmi vykonávaný, berúc do úvahy vek maloletého, jeho povahové vlastnosti a celkové správanie sa maloletého dieťaťa.
Ak vykonáva dohľad nad maloletými právnická osoba (typicky prechodný dohľad školy, materskej školy, školskej družiny, internátu pri bývaní detí na internáte, športovej organizácie pri organizovanom športe), za škodu spôsobenú maloletým zodpovedá takáto právnická osoba (napríklad škola) ak povinný dohľad zanedbala. Jej pracovníci, dohľadom poverení, sami za vzniknutú škodu podľa občianskeho zákonníka nezodpovedajú; ich zodpovednosť podľa pracovnoprávnych predpisov tým však voči svojmu zamestnávateľovi nie je dotknutá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava