Záchrancu topiaceho ocenil aj prezident

  • Spravodajstvo
  • 2. mája 2010, 20:47
  • Autor:online redakcia/tasr

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou prijali v piatok 30. apríla laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž 2009. Medzi ocenenými bol aj Peter Adamkovič z Banky, ktorý pomáhal pri záchrane topiaceho sa 15-ročného chlapca z detského domova.

       "Som rád, že vám môžem za tých, ktorým ste pomohli, v mene všetkých občanov SR zablahoželať," povedal. Okrem záchranárov prijal prezident aj manželky a matky nebohých členov Zboru hlavnej banskej záchranárskej stanice v Prievidzi, ktorí neprežili záchranárske práce pri banskom nešťastí v Bani Handlová v auguste minulého roka. Tí boli ocenení Zlatým záchranárskym krížom – In memoriam.

      Ocenenie Zlatý záchranársky kríž vo štvrtok (29.4.) večer v Nitre udelili príslušníkom záchranárskych zložiek za ich výnimočné činy pri záchrane ľudských životov. Návrhy na nominácie podávali nielen záchranári, ale aj laická verejnosť. Porota nakoniec vybrala víťazov z 59 nominovaných činov.
      Ceny Zlatý záchranársky kríž, ktorého vyhlasovateľom je časopis Rescue report, sa na Slovensku udeľujú štvrtýkrát. Kolegov, ktorí vo štvrtok získali ocenenia, prišlo do Nitry podporiť 400 zástupcov všetkých záchranárskych zložiek, príslušníkov HaZZ, Policajného zboru SR, predstaviteľov zdravotníckych záchranných služieb z celého Slovenska a ďalších záchranárov.

        Ocenenie v kategórii Záchranársky čin laickej verejnosti získal Peter Adamkovič z Banky za záchranu 15-ročného chovanca piešťanského detského domova, ktorý sa topil v rieke Váh v auguste minulého roku. Článok o udalosti nájdete tu.
Za záchranu chlapca, ktorý sa zranil a topil vo vodnej nádrži neďaleko Lučenca, získal v kategórii Záchranný čin profesionála jednotlivca hasič Peter Šulek. V rovnakej kategórii bol ocenený aj policajt Viktor Valenta z Pezinka, ktorý z horiaceho domu zachránil manželský pár. Za výnimočnú ľudskosť a obetavosť bola ocenená aj lekárka Lucia Gorduličová, ktorá bezprostredne po havárii autobusu v Polomke pomáhala zachraňovať zranených ľudí.

      V decembri minulého roka zasahovali hasiči Tomáš Csémi a Juraj Orbán pri záchrane samovraha, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život tak, že sa prechádzal po tenkom ľade na jednom zo seneckých jazier. Obom záchranárom sa podarilo muža spod ľadu vytiahnuť a zachrániť. Za tento čin získali čestné ocenenie v kategórii Záchranársky čin profesionálneho kolektívu.
    V rovnakej kategórii boli ocenení aj šiesti hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach, ktorí po sedemhodinovom zákroku vytiahli z plynovodného potrubia mŕtve telá dvoch profesionálnych potápačov. Za mimoriadne ľudský čin získali ocenenie aj dvaja policajti Ivan Slivka a Vladimír Šolc z Michaloviec, ktorí počas rutinnej cestnej kontroly zachránili život ťažko chorému päťročnému chlapčekovi.
    
    Cenu Rescue Reportu získali aj členovia Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi, ktorí zasahovali pri nešťastí v bani Handlová. Za 12 záchranárov, ktorí pri akcii zahynuli, prišli prevziať cenu In memoriam ich manželky a matky. Za výnimočný prínos pre záchranárstvo na úseku ochrany pred požiarmi získal ocenenie aj Jozef Minárik, ktorý už za svoju činnosť získal viacero medailí a ocenení.
0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila