Sochári venovali diela Piešťanom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 30. apríla 2010, 13:26
  • Autor:V. Dusíková, video vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Šiesti rezbári zo Slovenska a Poľska začali vo štvrtok na nábreží Váhu tvoriť veľké drevené sochy Ľudovíta Wintera, labutí, páva, veveričky, slnka a kyprej považskej panny. Diela budú inštalované v exteriéroch Piešťan.

„Najprv vyrezávame hrubé kontúry za pomoci motorových píl a následne začneme jemnejšiu prácu s dlátami,“ prezradil nám v piatok dopoludnia amatérsky rezbár Jozef Chromek z Podolia pri Piešťanoch. Tento kysucký rodák sa rezbárstvu sa venuje vo voľnom čase. „Na sympózium s názvom Sĺňavské slnko som si vzal dovolenku.  Zhotovujem sochu Považskej panny, chcem ju urobiť troška kyprejšiu – v intenciách súčasnosti plnej hot dogov, hamburgerov a iných kalorických bômb. 
Dnes ešte ale neviem, či sa nerozhodnem pre štíhlejšiu verziu,“ žartoval Jozef.  Počas nášho rozhovoru sa pri hlave jeho povžskej krásky pohyboval s vrčiacou pílou na rebríku rezbár i publicista Andrej Irša. „Nechcem ho vyrušovať, pretože mi pomáha s dielom a ja sa od neho učím,“ dodal Jozef Chromek. Na svojich dielach v ten deň pracovali aj ďalší slovenskí umelci – Marián Hutira a Martin Kalman a Poliaci Mieczyslaw Gluch a Sebastian Kruczala.  Popoludní sa na nábreží uskutočnila prezentácia knižky Andreja Irša s názvom Rezba motorovou pílou – Príručka pre výtvarníkov.


Socha Ľudovíta Wintera bude umiestnená v meste, piešťanské kúpele dostanú páva, Mestské kultúrne stredisko zase veveričku, labute a vážska panna pôjde Slovenskému vodohospodárskemu podniku a slnko bude pri na Sĺňave pri Dinovi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel