Ovocie premieňa na umelecké diela
PIEŠŤANY – Študenta Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch Adama Petrikoviča sme na stránkach Piešťanského týždňa predstavili už v októbri minulého roku, keď si zo súťaže Carving melon fest 2009 priniesol striebro aj bronz.
Melónové kvety mu vyniesli ďalší úspech – druhé miesto na 32. ročníku krajskej prehliadky stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), ktorá sa konala v polovici apríla v Šamoríne.
Stredoškoláci tu predvádzali svoje práce na tému Problematika voľného času a Adam Petrikovič ukázal, že voľný čas využíva zmysluplne. „Dekoračnému vyrezávaniu do ovocia a zeleniny sa venujem od roku 2006," uviedol Adam v prezentácii, ktorú predniesol odbornej porote. „Vyrezávam a aranžujem rôzne kvetinové kompozície, určené na slávnostné príležitosti."
Na umelecké vyrezávanie a modelovanie sa dá používať nielen ovocie a zelenina, ale aj tuk, čokoláda, ťahaný karamel, marcipán, slané cesto či ľad. „K tejto záľube ma priviedla pred štyrmi rokmi moja mama, ktorá ma prihlásila do prvého kurzu fruit carvingu, kde som sa priučil základom tohto umenia. Vždy ma poteší, keď vidím, ako sa z obyčajných kusov ovocia a zeleniny dajú vytvoriť jedinečné umelecké diela," pokračoval študent hotelovej akadémie. Podľa neho si carving na Slovensku získava čoraz väčšiu obľubu a jednoduché vzory sa môžu podariť aj začiatočníkom – doma v kuchyni.