ZÁHRADA: Georgína – ohňostroj farieb

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2010, 16:37
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako sadiť a pestovať georgíny.

Od polovice apríla môžeme vysádzať hľuznaté a cibuľnaté rastliny. Najskôr vysádzame gladioly, montbrécie, letné hyacinty, záhradné frézie a koncom mesiaca aj dálie. Dália (Dahlia pinnata) alebo georgína premenlivá poskytuje takú širokú paletu farieb a tvarov, ako len málo kvetov. Ohňostroj farieb a obľuba slnka spočíva v krajine pôvodu, ktorou je Mexiko, kde kvet georgíny pre dávne civilizácie predstavoval symbol boha slnka. Mnohonásobným krížením vznikli nové odrody ako:
Jednoducho kvitnúce georgíny – sem patria trpasličie kultivary okolo 0,25 m, mignonky do pol metra a jednoduché kultivary vyššie ako pol metra. Súkvetie sa skladá z rúrkovitých kvetov, ktoré tvoria žltý terč, a jazykovitých kvetov umiestnených na okraji terča. Rozmnožujú sa semenom.
Veternicovite kvitnúce georgíny – ich súkvetie tvorí vonkajší prstenec jazykovitých kvetov, ktoré k stredu prechádzajú do kratších rúrkovitých kvetov a do žltého terča. Sú nízkeho vzrastu.
Okružkovité georgíny – vyrastú až do jedného metra. Súkvetie tvoria jazykovité kvety na obvode, ďalej veniec odlišne zafarbených rúrkovitých kvetov a žltý terč.
Leknínovité georgíny – majú poloplné, husté a jazykovité kvety, sú široké.
Dekoračné georgíny – súkvetia sú plné a majú tiež husté a jazykovité kvety.
Ball-georgíny – celkom plné súkvetie, guľatého, mierne splošteného tvaru.
Pompónkovité georgíny majú plné guľaté súkvetie do priemeru 50 mm.
Kaktusové georgíny – ich súkvetie je plné, jazykovité, usporiadané lúčovite, sú hrotité a úzko skrútené.
Semikaktusovité georgíny – plné súkvetie, jazykovité kvety sú väčšinou zahrotené a užšie ako pri dekoračných georgínach.
Georgíny pestujeme na stanovištiach chránených pred vetrom. Rozmnožovať ich môžeme semenom, odrezkami a delením hľúz. Pri rozmnožovaní odrezkami materské hľuzy zakladáme vo februári do skleníka s teplotou 20 °C – zasypané na 3/4 rašelinou s pieskom. Po vypučaní stoniek režeme s troma pármi listov a pätkou zapichujeme v rozmnožovni. Vysádzame v druhej polovici mája. Pri delení hľúz pred vysádzaním rozdelíme hľuzy tak, aby na každom oddelku ostal koreňový kŕčok.
Hľuzy sadíme koncom apríla na vzdialenosť 0,8 – 1,0 m. Koreňový kŕčok má byť 100 mm hlboko. Hľuzy sa uskladňujú pri teplote 4-6 °C. Môžu sa pestovať v kontajneroch. Georgíny sú vhodné na rezanie do vázy. Na tento účel režeme len otvorené kvety, nie puky. Tesne pred vložením do vázy je nutné zrezať konce stoniek, aby dobre prijímali vodu. Rastliny poškodzujú virózy, nádorovitosť, savý hmyz.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila