Z podchodu do Kanady sa stal rybník

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2010, 16:41
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Niekoľko dní sa cez podchod pod železničnú trať na Vrbovskej ceste brodili chodci vo vode. A tak okrem toho, že sa v nešťastne naprojektovanej stavbe denne zrážajú peší s cyklistami, pribudlo tam aj močarisko s plávajúcimi odpadkami.

Podchod upratujú len zriedka, lebo nová stavba zatiaľ nemá pána. Dôkazom sú nielen niekoľkomesačné črepy, papiere, fľaše a iné odpadky, ale aj rybník z dažďovej vody. Stavbu mesto Piešťany neprevzalo a železniciam je vyvolaná investícia, ktorú museli postaviť z dôvodu modernizácie železnice, iba na záťaž. Železnice s mestom si ju tak pohadzujú ako horúci zemiak. „Podchod nemôžeme prevziať do svojho majetku, pretože nechceme porušiť zákon. Podobne ako v mnohých podobných železničných stavbách na Slovensku, hradených z projektov Európskej únie, nie sú tu usporiadané majetkové vzťahy a železnice nesplnili aj iné požiadavky Mesta Piešťany,“ vysvetlila situáciu prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.
Voda v podchode napokon zmizla, odčerpali ju železnice v spolupráci s mestom. „Nemohli sme ju odčerpať okamžite, pretože vandali v podchode poškodili kon-
cové zásuvky na 380 voltov. Vykonali sme to za pomoci ponorných čerpadiel a elektrocentrály v stredu 21. apríla. V ten deň sme znovu zapojili aj koncové zásuvky,“ uviedol Ľubomír Mitas zo ŽSR. Možno by situáciu vyriešilo, ak by tu vybudovali kanalizačnú uličnú vpusť pri vstupe od mesta, pretože vplyv na zhromažďovanie dažďových zrážok má nerovnomerne klesajúca úroveň pôvodnej časti vozovky. Lenže: „táto požiadavka mesta je nad rámec schválenej projektovej dokumentácie,“ uviedla Zuzana Chalupová z odboru komunikácie ŽSR ešte v auguste minulého roku.
Železnice nesúhlasia ani s inštaláciou zrkadla, ktoré by cyklistom i peším umožnilo uvidieť aj za roh. Aj ono nebolo v pôvodnej dokumentácii navrhnuté. Otázne je, koľko dní by v nestráženom podchode vydržalo. Nápad, ako by sa dalo zachrániť, nám vnukla mladá mamička s dieťatkom na bicykli: „Máme tu vybudovaný kamerový systém, v podchode bolo už toľko zrážok, ba okradli tu aj moju susedu. Jedna kamera by sa tu určite uživila. Keď ja živím opravára defektov, ktoré tu nazbieram, mesto by si takýto luxus pre bezpečnosť svojich obyvateľov mohlo dovoliť.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín