Vulkanický mrak im znepríjemnil dovolenku

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2010, 16:28
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY/REYKJAVIK Letecká doprava nad Európou bola v posledných týždňoch celkom paralyzovaná, keď sa po erupcii sopky na juhu Islandu do vzduchu dostal obrovský mrak vulkanického prachu.

Desaťtisíce ľudí museli zostať na letiskách či predĺžiť si pobyt v zahraničí. Boli medzi nimi aj Piešťanci. Nútená „dovolenka“ niektorým okrem straty času vytiahla aj eurá z peňaženky…
Štyri dni nervov a peniaze navyše
Danka z Piešťan cestovala na dovolenku do egyptskej Hurgady. Týždňový pobyt sa jej neplánovane predĺžil o ďalšie štyri dni. Podľa jej slov o výbuchu sopky nikto z nich nevedel, pretože vôbec nesledovali televíziu či miestnu tlač. Na konci týždňa išlo všetko ako na normálnej dovolenke – vypratali sa izby a nasledoval odchod na letisko.
„Viacerí z nás si všimli, že delegát neustále telefonuje, už vtedy asi nebolo všetko úplne v poriadku,“ spomína dovolenkárka. Podľa plánu mali odletieť v piatok (16. apríla). „Do lietadla sme nasadli približne o pol tretej poobede. Lietadlo vyšlo na štartovaciu dráhu, no vzápätí sa otočilo a štart bol zrušený. Vo vnútri nás nechali čakať približne hodinu, a potom sme už normálne odštartovali. Asi po hodine letu nám však pilot oznámil, že namiesto v Bratislave pristaneme v Budapešti. Po ďalšej hodine však nasledovala správa, že sa vraciame späť do Hurghady,“ hovorí nespokojná Piešťanka.
Nervóznych cestovateľov priviezli do hotela, v ktorom vraj hygiena nebola na najlepšej úrovni, a preto ľudia žiadali iné ubytovanie. To im našli neskôr v centre Hurghady. Slováci v Egypte strávili čakaním ďalšie štyri dni. „Najprv sme mali letieť v sobotu, ale nakoniec sme odleteli až v utorok ráno (20. apríla),“ dodáva Danka. Najskôr im delegát povedal, že cestovná kancelária uhradí všetky náklady spojené s náhradným ubytovaním. Neskôr sa podmienky zmenili a cestovatelia podľa nich budú musieť zaplatiť päťdesiat percent zo sumy za ubytovanie – vraj na tento prípad sa nevyťahuje poistenie.
Na letisku ich lietadlo nečakali
Podobné skúsenosti má aj ďalšia cestovateľka – Dáša z Piešťan. Dovolenku v Jordánsku musela neplánovane predĺžiť o jeden deň. Ten strávila v egyptskom hoteli. „Domov z dovolenky sme sa mali vrátiť v pondelok minulý týždeň. Mal to byť priamy let z Taby do Bratislavy. Náš let sa niekoľkokrát posunul na neskoršiu hodinu, nakoniec sme odštartovali v utorok asi o pol jednej v noci. Čo bolo zaujímavé, a dozvedeli sme sa to až po prílete na Slovensko, náš let vraj na bratislavskom letisku nečakali, nebol oficiálne ohlásený,“ hovorí Dáša. Mladej Piešťanke a Slovákom, ktorí v tomto termíne boli v Jordánsku, cestovná kancelária uhradila všetky náklady spojené s náhradným ubytovaním.
Podľa informácií jednej z piešťanských  cestovných  agentúr pracovníci cestovného ruchu sa riadili aktuálnymi správami o situácii v zahraničí. „Prostredníctvom našej spoločnosti cestovali štyria klienti, ktorí sa domov vrátili neskôr, ako mali naplánované. Inak sme nezaznamenali žiadne väčšie problémy,“ hovorí riaditeľ cestovnej agentúry.
Piešťanské letisko problémy nemalo
Podľa riaditeľa piešťanského letiska Františka Vargu uzavretý vzdušný priestor nad Slovenskom prevádzku letiska významne neovplyvnil. „Naša ekonomická strata v súvislosti s touto situáciou bola zanedbateľná,“ hovorí F. Varga. Potom, ako bola prevádzka obnovená, pristál u nás český vojenský špeciál s vojakmi na palube. V súčasnosti je letisko už plne funkčné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav