Krv prišlo darovať takmer sto ľudí

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2010, 11:58
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Takmer sto darcov, z toho 23 mladých ľudí, ktorí prišli darovať krv po prvýkrát vo svojom živote – to je bilancia piatkovej Chiranáckej kvapky krvi. Lekárka Lýdia Ruščáková s tímom sestričiek z Mobilnej odberovej jednotky v Trnave mali plné ruky práce.

Dlhý čas čakania, ale aj chvíle počas odberu skracovali darcom i sestričkám tanečníčky zo Základnej umeleckej školy a 106 – násobný darca Michal Klampár so svojím otcom, ktorí zaspievali i zahrali na harmonike i ozembuchu. Organizátori z Chirany-Dental nezabudli ani na bohatú tombolu, v ktorej boli aj červené bavlnené tričká s logom Slovenského Červeného kríža.
„Ľudia pri našom stole mali najväčšie šťastie, vyhrali sme plno cien,“ usmieval sa darca z Krakovian, Ladislav Žitňanský. Sedela s ním partia mladých ľudí z Krakovian, medzi ktorými bola aj sedemnásobná darkyňa Silvia Doktorová z Trebatíc. Ďalšia žena – Elena Mišurová z Piešťan – sa pochválila, že krv darovala už desaťkrát. „Dnes mi krv odtekala veľmi dobre, pretože som si ráno doplnila tekutiny. Pred odberom je to dôležité. Kedysi museli prísť darcovia nalačno, ale dnes sú už dovolené aj ľahké raňajky,“ oboznámila nás s prípravou na darovanie najvzácnejšej tekutiny sympatická Silvia. A ešte dodala: „Krv darujem preto, že to tak cítim. Nik z nás nevie, kedy ju bude potrebovať. Možno aj ja. Veď život je taký – dnes som tu a zajtra vyjdem von a môže ma zraziť auto.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel