Víťazkou sci fi súťaže je Vrbovčanka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. apríla 2010, 12:01
  • Autor:V. Dusíková, video : VD

VRBOVÉ – V aule Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom krstili štyrmi druhmi zmrzliny najnovší Zborník prác 11. ročníka literárnej súťaže sci-fi . Zmrzlinový prst si oblízali nielen víťazi, medzi ktorými dominovala trinásťročná Vrbovčanka Monika Jakábová, ale aj porotcovia dvoch súťažných kategórií spolu s primátorom mesta.

„Tak si vymýšľam – je súťaž, ktorú sme usporiadali  už šiestykrát vo Vrbovom.Na budúci rok vstupuje do dvanásteho ročníka, ktorým sa chceme otvoriť aj svetu.  Svoje súťažné príspevky by nám mohli posielať aj českí žiaci a študenti. Uvažujeme aj o spolupráci s Rakúskom,“ uviedol zakladateľ súťaže,  riaditeľ gymnázia, František Glos.  Na slávnostnej akadémii odovzdali porotcovia  Mária a Nina Mikušové spolu s Vierou Švenkovou ceny aj finančné odmeny najlepším autorom.  V kategórii Základných škôl  si ocenenie prevzala – Monika  Jakábová zo Základnej školy na Komenského ulici vo Vrbovom, Ivana Urbašíková z Pastuchova a Michal Medovarský z Trnavy. Na treťom mieste sa umiestnila aj Júlia Oreská z Humenného, ktorej ale cenu i peniažky pošlú poštou. 
 


Spomedzi stredoškolských poviedok  porotcovia Miloš Ferko, Ivan Pullman a Zuzana Koišová vybrali diela Kristíny Ištvánovej z Revúcej, Juraja Búryho z Novej Bane a Žofie Varényiovej z Topoľčian, ktorá si po ocenenie do mestečka pod šikmou vežou prišla dokonca dvakrát, pretože si zmýlila marec s aprílom. Hostia si vypočuli nielen úryvky najlepších prác, ale pobavil ich aj vystúpenia vrabčiaka Čin – Čana, vĺčika a Červenej čiapočky zo Špeciálnej Základnej školy Mórica Beňovského vo Vrbovom a umelci zo Základnej umeleckej školy Svätého Gorazda.  
A ako zhodnotila súťaž spisovateľka Viera Švenková?  Tu  sú jej postrehy: „V dnešnej dobe rozprávky, v žánri sci fi, ako to vidia naše deti, sa objavujú vynálezy s hrozivým smrtiacim účinkom, ktoré vyvolávajú obavy o osud našej planéty. Už aj malý žiačik píše o tom, že s ježkovou pomocou musí zachraňovať, ochladzovať rozhorúčenú zem.  Slovo záchrana sa vyskytovalo v mnohých súťažných prácach, ide o záchranu zemegule, ľudí, ľudskosti.“   Slová porotkyne potvrdzuje aj víťazka Monika Jakábová: „Aj ja som vo svojej poviedke písala o záchrane budúcnosti. Našu zemeguľu chcel zničiť Enil Kraťus, ktorý vynašiel klonovací systém a nenávidel prírodu.  Zabránila mu v tom jeho asistentka Amy, ktorá zmenila jeho myslenie – urobila z neho pomocou programátora dobráka.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek