Na Katarínke počujete ticho

  • Cestovanie
  • 22. apríla 2010, 22:27
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto čísle vás pozývame navštíviť ruiny kláštora.

Ruiny františkánskeho kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej (hovorovo Katarínky) sa nachádzajú v lesoch Malých Karpát, neďaleko obce Dechtice. História Katarínky je opradená legendami zjavenia sa sv. Kataríny koncom 16. storočia. Na začiatku 17. storočia kláštor obývajú prví mnísi a celé storočie je poznačené početnými nešťastiami (vypálenie kláštora i kostola vojskami Juraja Rákociho I., prepad kláštora Turkami, vražda lichtenštajnského vojaka v kostole). Počas 18. storočia sa kláštor teší veľkej sláve i štedrým darom bohatej šľachty, ale čelí i kritike naháčskeho farára Juraja Fándlyho.
Ten vo svojom diele Dúwerná zmlúva mezi mníchom a diáblom (napísané spisovnou bernolákovčinou) kritizoval, že väčšina veriacich navštevuje radšej Kostol sv. Kataríny ako farský kostol v Naháči. V roku 1787 kláštor preberá štátna správa a o desať rokov neskôr Katarínku odkupuje gróf Jozef Erdödy, ktorý však už nezabráni postupnej premene františkánskeho kláštora a kostola na ruiny.
Začiatkom 20. storočia rastie záujem detí, fantiškánov a historikov o súbor budov zaniknutého kláštora, zachovaných múrov kostola a kostolnej veže zo 17. storočia. Od roku 1994 sa o záchranu a zakonzervovanie Katarínky i okolia stará občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže. O činnosti združenia, pripravovaných podujatiach a zaujímavých akciách sa môžete dozvedieť na internetovej stránke www.katarinka.sk.
Prístup ku kláštornému komplexu je možný cez rovnomennú prírodnú rezerváciu Katarína. Krátka prechádzka lesom začína myšlienkou sv. Pavla – Ticho je najkrajší zvuk na svete, čoskoro zistíte, že tento les je skutočne čarovný svojím „počuteľným" tichom. Po asi 20 minútach chôdze sa začína črtať silueta kláštorných ruín a po pár krokoch nás uchváti kostol sv. Kataríny svojou magickosťou, majestátnosťou a vzne šenosťou. Význam Katarínky je umocnený i plnohodnotným výkladom na informačných tabuliach, aj vďaka ktorým sme schopní si uvedomiť a pochopiť krásu tohto miesta. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela