Na Gotta prišli tínedžerky aj babičky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. apríla 2010, 09:45
  • Autor:vd/tasr, video : V. Dusíková

AKTUALIZOVANÉ
HLOHOVEC – Športová hala v Hlohovci privítala v pondelok večer 35-násobného Zlatého slávika – Karla Gotta. Do Fraštáku prišiel po 46 rokoch a hneď v úvode koncertu poprosil divákov, aby ho už nabudúce nenechali tak dlho čakať…

Medzi divákmi sa nachádzal aj Gottov veľký priaznivec – Anton Hrnčiar z Piešťan. Na brífingu s novinármi mu odovzdal fľaštičku s liečivým horcom a ukázal fotografie spred tridsiatich rokov. "Majstre, obsluhoval som vás v roku 1980 vo Viedni, ktorú ste navštívili z príležitosti VOLK STIMME. Bolo to v reštaurácii Schweizerhaus a ja som tam robil čašníka.  Vtedy ste si objednali nechladené pivo, držkovú polievku a tamojšiu špecialitu – grilované bravčové koleno. Dali ste mi aj sprepitné a ja som vám ho vrátil so slovami, keď prídete do Piešťan, bol by som rád, aby ste ma prijali," prezradil Anton Hrnčiar z Piešťan a daroval Karlovi Gottovi jednu zo svojich osobných snímok z oných čias.

Piešťanský týždeň položil Karlovi Gottovi aj otázku, či po náročnej operácii chrbtice neuvažuje o rehabilitácii v Piešťanoch. Majster odpovedal :"Nie, na kúpeľnú liečbu zatiaľ nemám čas."  Pripomenuli sme mu aj koncert, ktorý sa uskutočnil 11. júla 1966 v miestnom amfiteátri, ktorý nedopadol najlepšie.  "Už si na to nespomínam," uviedol s úsmevom spevák, ktorého si do Hlohovca prišli vypočuť aj desiatky obyvateľov nášho mesta.
Keď Karel Gott v Hlohovci vystupoval naposledy,  spieval s celým publikom pieseň, ktorú venoval Fraštáku. Po toľkej dobe si na ňu tiež nevedel spomenúť. "Už som rád, keď si spomeniem na texty piesní, ktoré mám v repertoári," uviedol Gott. Slová piesne mu pred dnešným koncertom pripomenul Viliam Kvašňák, dlhoročný pracovník kultúrneho strediska v Hlohovci, ktorý organizoval v rokoch 1960 až 1964 niekoľko koncertov Gotta v meste ruží. Zároveň mu odovzdal fľašu fraštackého vína, na ktoré však niekoľkonásobný zlatý slávik nemá dobré spomienky. "Sedeli sme v jednej príjemnej vinárničke a niečo popili. Nie veľa, no keď sme vyšli po schodoch von, zatočila sa mi hlava a ja som spadol. Stalo sa mi to prvý a posledný raz v živote," zaspomínal na účinok fraštackého vína Gott.



Napriek tisíckam absolvovaných koncertov doma aj v zahraničí najúspešnejší český spevák priznáva, že má pred vystúpeniami trému. "Dnes väčšiu ako v minulosti, pretože je tam ten pocit zodpovednosti. Určitá opotrebovanosť hlasu po toľkých rokoch už je, no verím, že poslucháči prejavia určitú toleranciu, predsa len, stretávame sa po 46 rokoch," priznal Gott. Menšie zdravotné problémy pripustil aj v súvislosti s nedávnou operáciou chrbta. "Upozorňovali ma, že nebudem môcť dva mesiace sedieť ani chodiť po schodoch. No šesť dní po operácii som si preberal ocenenie. Najhoršie sú cesty autom. Aj keď som mohol sedieť, cítil som každý výtlk na cestách. Bolí to," priznal Gott.


Napriek zdravotným problémom fanúšikov v hlohoveckej športovej hale nesklamal. Najväčší aplauz zožal za staršie hity, aj na Slovensku populárne Má první láska se dnes vdává, Oči má sněhem zaváté či Stokrát chválím čas. Spevákovi tlieskali v hľadisku zástupcovia všetkých generácií. "Je pre mňa veľmi dôležité, že dokážem zaujať všetky generácie. Predsa len, dnes už v populárnej hudbe nie je toľko nadšenia z novej platne, ani tá predajnosť už nie je taká ako v minulosti. Zostal už len ten priamy kontakt s publikom na koncertoch," konštatoval Gott. Ocenil aj priazeň svojich fanúšičiek, no paradoxne si viac pamätá negatívne reakcie. "Na tie skutočne nedokážem zabudnúť. Pozitívne reakcie fanúšičiek sú pre mňa prirodzené, veď preto na moje koncerty chodia. No tie negatívne ma vždy zaskočia," uviedol.
 Zaspomínajte si spolu s nami na jednu z najpozitívnejších piesní aká kedy odznela na oslavu mladosti. Vynikajúcemu českému spevákovi, hviezde – Karlovi  Gottovi ju zaspievalo na Silvestra v roku 2000 v TV Nova 16 najznámejších dám českej pop musik – Helenka Vondráčková, Hanka Zagorová, Leona Machálková, Marie Rottrová, Lenka Filipová, Bára Basiková, Marta Kubišová, Iveta bartošová, Petra Janu, Vera Špinarová, Naďa Urbánková, Jitka Zelenková,Ilona Csáková…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda