Bezpodielové spoluvlastníctvo

  • Nezaradené
  • 20. apríla 2010, 10:46
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Medzi manželmi existuje zvláštny inštitút spoluvlastníctva. Platí, že všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva…

…(s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom a tiež vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, ako aj vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím  manželstva  alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka) je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM). Znamená to, že každý z manželov má vlastnícke právo k celej veci patriacej do BSM, ktoré je však obmedzené rovnakým vlastníckym právom druhého z manželov.
Napríklad do BSM patrí celá vyplatená mzda jedného z manželov, príjmy plynúce jednému z manželov z podnikania, odmeny, honoráre, úroky z pôžičky, tiež plnenie z poistnej zmluvy, pokiaľ bolo vyplatené v prospech ktoréhokoľvek z manželov za trvania manželstva. Do BSM patria aj výnosy, prírastky a úžitky plynúce z veci (napríklad nájomné) patriacej do BSM, ale aj patriacej len jednému z manželov, vyplatené alebo vzniknuté počas manželstva. Naopak, pri posudzovaní prípadu, či patrí do BSM stavba rodinného domčeka začatá pred uzatvorením manželstva a dokončená až za trvania manželstva, dospela súdna prax k záveru, že ak v dobe, keď došlo k uzatvoreniu manželstva, už na stavbe boli uskutočnené prvky dlhodobej životnosti stavby (zvislé a vodorovné konštrukcie, konštrukcie strechy a schodísk) a prípadne väčšina ostatných prvkov, je z toho možné odvodiť, že za trvania manželstva je potom už existujúca vec len dokončovaná. Preto stavba domu takto dokončená alebo prestavaná za trvania manželstva, aj keď dokončená zo spoločných prostriedkov manželov, do BSM nepatrí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda