Na dotácie pôjde z kasy 20-tisíc

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2010, 16:38
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Členovia mestského parlamentu sa zišli na treťom riadnom zasadnutí zastupiteľstva. Poslanci schvaľovali okrem iného aj dotácie v oblasti školstva, ekológie, športu či kultúry.

Možnosť vystúpiť s otázkami a dopytmi na samosprávu nevyu žil tentoraz žiadny občan mesta. Poslanci bez diskusií schválili aj všetky odporúčané žiadosti na do tácie. V oblasti školstva a vzdelá vania tak na skvalitnenie výučby dostane ZŠ Brezová 300 eur a do tovaný 200 eurami bude z mesta aj projekt Srdce na dlani Centra pedagogicko- psycho logického po -radenstva. Poslanci odklepli v čas ti ekológia a environmentalistika 560 eur združeniu Živá planéta. V rámci kultúry dostane naprí klad zbor Coro Laudamus 500 eur, čiastkou 200 eur podporia projekt Yara Kupča Foto Art Nature. Na jubilejný ročník Piešťanského festivalu vyhradili 300 eur. Rovnakú sumu pridelili filmovému festivalu Cinematik. Financie dostane aj súbor Slnečnica (300 eur) a výsta va Mosty VIII (200 eur).
Zo športových združení Pieš ťanský plavecký klub dostane na prenájom bazéna 172 eur a na nákup športového vybavenia vyu žije financie vo výške 200 eur ŠHK 37 Piešťany. V oblasti sociálnej a zdravotníctva Rodinný detský domov v Kocuriciach dostane 620 eur, na Materské centrum Úsmev poslanci pridelili rovnakú čiastku. Najvyššiu sumu 2620 eur schválili projektu digitalizácie RTG pra coviska Nemocnice A. Wintera. Okrem poslancov pridelí primátor mesta z celkovej čiastky takmer 20-tisíc eur ďalšie financie vybra ným projektom, ktoré v žiadosti nepresiahli sumu 1000 eur. „Na dotácie sme tento rok, žiaľ, dali menej peňazí ako minulé obdo bie. Vzhľadom na finančnú krízu sme si nemohli dovoliť dať viac financií," hovorí primátor mesta Remo Cicutto. (IP)

Žiadajú financie na domov pre seniorov
Poslanci na poslednom riadnom mestskom zastupiteľstve schvaľovali aj žiadosti o nenávratný finančný príspevok na dva pro jekty. Mesto Piešťany sa chce v tomto roku uchádzať o penia ze z eurofondov na vybudovanie kompostárne a tiež Zariadenia pre seniorov a Domova sociál nych služieb Piešťany.
Projektom kompostárne sa zá stupcovia mesta zaoberajú už asi päť rokov. Na jeho realizáciu mes to potrebuje 2,5 milióna eur, kto ré budú refundované z kohézne ho fondu a štátneho rozpočtu vo výške 95 percent. Mesto sa na projekte bude podieľať sumou 130-tisíc eur, čo predstavuje päť percentnú spoluúčasť. Ak peniaze z eurofondov schvália, kompostáreň by podľa primátora mesta Rema Cicutta mohla začať fungo vať do dvoch rokov.
V máji tohto roku mesto plá nuje predložiť aj ďalšiu žiadosť o finančný príspevok na realizáciu projektu Zariadenia pre seniorov a Domova sociálnych služieb Pieš ťany. Celkové náklady na tento projekt predstavujú viac ako tri milióny eur. Mesto môže z euro fondov žiadať maximálne 1,73 milióna eur (oprávnené náklady). Päť percent z tejto sumy a tak-zvané neoprávnené výdavky vo výške 1,5 mil. eur mesto zafinan-cuje z vlastných zdrojov. V projekte sa počíta s rekonštrukciou objektu bývalej základnej školy na sídlisku A. Trajan. Malo by tu vzniknúť až 64 lôžok pre klientov. „Priestory budú nadštandardné, s voľnejším režimom pre klien tov. Sú tu naprojektované átriá, spoločenské miestnosti, izby s vlastnou kuchynkou a sociálnym zariadením. V objekte bude vlast ná práčovňa či veľká vývarovňa. Riešili sme aj vonkajšie priestory. Pribudnú tu parkovacie miesta a prerobíme aj okolie," vysvetľuje vedúca odboru správy Mestské ho úradu Piešťany, Eva Pobjecká.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana