Cvičili sme často pri politických výročiach

  • História
  • 19. apríla 2010, 09:19
  • Autor:šg

PIEŠŤANY – Dnes sa mnohí rodičia sťažujú, že ich ratolesti nemajú dostatok pohybu. Niet sa čo čudovať, keď väčšinu voľného času presedia pri počítačoch či televízoroch. Ešte v polovici minulého storočia bola situácia celkom iná.

Neexistovali síce fitnescentrá, zato telesnej príprave venovali učitelia na školách veľký význam. Keďže ani televízorov nebolo, deti sa vo voľnom čase venovali rôznym hrám.  Aj vďaka tomu boli pohybovo  zdatné a nebol pre nich problém venovať sa súčasne aj viacerým druhom športu. Základom bola najmä športová gymnastika. Veľa by o tom vedel rozprávať aj náš prispievateľ Viliam Nemec, ktorý bol tiež zanieteným gymnastom.
Aj publikum sa „ulialo“ zo školy
„V polovici  minulého storočia som bol členom  gymnastického oddielu pri II.ZDŠ v Piešťanoch na Rázusovej ulici a spolu so spolužiakmi sme chodili pravidelne trénovať," hovorí V. Nemec. " Svoju zručnosť sme potom  prezentovali na rôznych akadémiách. Tie sa konali hlavne pri príležitosti politických výročí, napríklad  na počesť VOSR.
Nám to však neprekážalo, pretože sme sa mohli predviesť verejnosti. Tieto akadémie bývali v starom divadle a kine Hviezda v parku. Na javisku, ktoré malo v podlahe zabudované upevňovacie body, bolo možné za pár minút  postaviť hrazdu, bradlá, žinenky, kozy na preskok, kladinu a ďalšie náradie, ktoré sme si už tradične doviezli zo školy.
Aj ostatné piešťanské školy prispievali  k úspešnému priebehu týchto akcií vystúpeniami rôznych súborov a skupín. Ešte i dnes si rád spomínam  na preplnené hľadisko divadla, pretože jeho návšteva bola povinná aj počas školských hodín. Tešili sme sa, že nám odpadlo vyučovanie,“ spomína si bývalý gymnasta na tie časy.
Viac sa dočítate v tlačenom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré vychádza zajtra – v utorok 20. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek