Poľský prezidentský pár v roku 2008 navštívil Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 18. apríla 2010, 11:50
  • Autor:TASR/online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Na znak úcty k obetiam leteckého nešťastia pri ktorom v sobotu (10.4.) zahynul poľský prezident s početnou delegáciou, slovenská vláda na dnes od 9,00 h do 17,00 h vyhlásila štátny smútok. Kondolenčný list primátorovi partnerského poľského mesta Ustroň Ireneuszovi Szarzecovi poslal aj primátor mesta Piešťany Remo Cicutto.

Truhly s telami zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky dnes letecky previezli na pohreb do Krakova.
Predtým ich pomaly prevážali cez Varšavu, pričom vybrali symbolickú trasu. Kolóna prechádzala okolo miest, spätých so životom Kaczynského – radnice, kde bol starostom i múzea, v ktorom obhajoval Varšavské povstanie z roku 1944.
Telá odviezli do Krakova vojenským lietadlom. Muselo sa pohybovať vo výške pod mrakom sopečného popola, ktorý paralyzoval leteckú dopravu v Európe.

Sopečný popol tiež spôsobil, že mnohí politickí lídri sa nezúčastnia na pohrebe, na ktorý nepricestoval ani americký prezident Barack Obama.
Svoju účasť na poslednej rozlúčke odriekli aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy či rakúsky prezident Heinz Fischer.
Smútočný obrad sa začal omšou v Bazilike Panny Márie. Prezidentský pár pochovajú v katedrále Wawelského zámku, kde sú uložené pozostatky poľských kráľov a iných významných osobností krajiny.
Prítomní na pohrebe sú vysokí poľskí činitelia a predstavitelia mnohých krajín sveta, Slovensko zastupujú prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. Do Krakova prišiel aj ruský prezident Dmitrij Medvedev, prezidenti Nemecka, ČR, Ukrajiny, či Rumunska. 
Tragédia sa stala v sobotu ráno, kedy lietadlo poľskej delegácie havarovalo pri pokuse pristáť na letisku neďaleko ruského mesta Smolensk. Zahynulo všetkých 96 cestujúcich. Okrem prezidentského manželského páru boli na palube lietadla členovia ústredných štátnych orgánov, parlamentu, hlavní predstavitelia poľskej armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života. Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chcela uctiť pamiatku 20.000 poľských vojakov popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi. Lietadlo viezlo aj rodiny obetí katynskej tragédie.
Poľský prezident Lech Kaczynski spolu s manželkou Mariou  v septembri 2008 počas summitu V4 strávili dva dni v Piešťanoch. Hlavy susedných štátov na počesť tohto stretnutia odhalili pamätné tabuľky na Prezidentskej fontáne pred liečebným domom Irma a dámy spoločne zasadili krík ruží.
Pripomeňte si s nami ich návštevu v Piešťanoch prostredníctvom fotogalérie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund