Pamäti dedinskej učiteľky

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2010, 11:22
  • Autor:M. Gono

KRAKOVANY – V predposledný marcový týždeň tohto roku sa na knižný trh dostala kniha krakovianskej autorky Anny Horanskej, rodáčky z Hornej Štubne. Svoje Pamäti dedinskej učiteľky spísala len nedávno.

Dielo je autobiografickou spomienkou pestrého, ale tvorivého života dedinskej učiteľky, ktorá krako-vianske i strážske deti učila štyridsať rokov. Také isté obdobie organizovala a podnes organizuje kultúrno-spoločenský život v obci. Stále sa venuje aj deťom – vo folklórnom súbore Krakovanka. Autorka ako mladé dievča, vyštudovaná učiteľka, pricestovala do Krakovian hneď po skončení pedagogickej školy v Banskej Bystrici. Vydala sa, vychovala dve deti a s veľkou láskou a zanietením začala organizovať rôzne podujatia. „Nebol to ľahký život, ale tvorivosť napĺňala celé moje žitie. Bola by som veľmi rada, keby som mala pokračovateľa kultúrnej práce v obci," hovorí osemdesiatdvaročná Krakovianka.
A. Horanská je známa svojou láskou k ľudovej piesni a tancu. Zozbierala a zachránila množstvo nápevov. „Nedajte zahynúť ľudovej múdrosti, tradíciám života týchto dedín, rozvíjajte kultúru v dedine, lebo minulosť tvorí náplň súčasnosti a bu-dúcnosti." Kniha je od „A" po „Z" plná nezabudnuteľných spomienok, humorných zážitkov a raritných fotografií.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav