Aj Tematín mal svoju bátoričku

  • Spravodajstvo
  • 9. apríla 2010, 18:28
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami, a dozviete fakty, o ktorých ste možno ani netušili alebo budete mať námet, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Dnes sme „oprášili“ informácie o hrade Tematín.

Hrad Tematín je obklopený Tematínskymi vrchmi Považského Inovca, ktoré sú chráneným územím a od roku 2004 patria medzi územia Európskeho významu Natura 2000 (sústava chránených území členských krajín Európskej únie, ktorej cieľom je zachovanie európskeho prírodného bohatstva a ochrana vzácnych a ohrozených rastlinných a živočíšnych druhov).
Vybudovaný bol v juhozápadnej časti Považského Inovca, na pomedzí Lúčanskej a Hrádockej doliny. S nadmorskou výškou 564 metrov patrí Tematín k najvyššie položeným hradom na Slovensku. Prístup k zrúcanine hradu je možný z troch východiskových bodov – z obce Lúka, z Hrádku, odkiaľ vedie aj neznačkovaná cesta vhodná pre horské bicykle, a z rekreačného strediska Bezovec. Avšak výstup na Tematín Lúčanskou dolinou z obce Lúka je zážitkom nielen pre výškový rozdiel a prechod prírodnou rezerváciou Tematínske vrchy, ale je príťažlivý výhľadom na približujúcu sa zrúcaninu.
Tematínsky hrad spolu s Trenčianskym, Beckovským a Čachtickým hradom tvorili akési signalizačné body. Keďže boli postavené vysoko a vizuálne prepojené, slúžili aj na odovzdávanie signálov, a to pomocou zástavy cez deň a v noci im poslúžil oheň.
Medzi vlastníkov tohto hradu v minulosti patril i Matúš Čák Trenčiansky či Stanislav Turzo so svojou manželkou Annou-Rosinou Listiusovou. Hrad Tematín mal tiež „svoju Bátoričku" a bola ňou práve Anna-Rosina, známa svojou krutosťou k služobníctvu a poddaným. Až po úteku jednej mučenej dievčiny sa začalo rozsiahle vyšetrovanie jej krutostí a pokusov na ľuďoch, za ktoré bola odsúdená na sťatie hlavy. Kráľ Ferdinand III. jej však udelil milosť.
V neskoršom období hrad vlastnil Mikuláš Berčéni, ktorý bol nútený uniknúť pred cisárskym generálom Heisterom do Poľska. Pri úteku Tematín zveril oddanému hájnikovi, aby sa oň postaral, kým sa vráti. Berčéni sa na hrad už nikdy nevrátil, a preto podľa legendy vraj hájnik dodnes o polnoci obchádza so psom zrúcaniny hradu a stráži ho.
Okrem „hájnika" sa o hrad starajú i dobrovoľníci, ktorým osud hradu nieje ľahostajný, napríklad OZ Tematín či OZ Pre Prírodu Trenčín, ktorí sa snažia o zachovanie zrúcanín pre ďalšie generácie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj