Regionálne ZMO rokuje pod atómkou

  • Spravodajstvo
  • 8. apríla 2010, 10:09
  • Autor:tasr/online redakcia

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Programovým zameraním na rok 2010, správou o činnosti a novelou stanov sa bude dnes zaoberať 20. snem Združenia miest a obcí (ZMO) regiónu jadrových elektrární (JE) Jaslovské Bohunice.

Do obce sa zišli zástupcovia vyše 180 členských samospráv, ktoré sa nachádzajú v tridsaťkilometrovom pásme od Atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Sú to mestá a obce v regióne Trnavy, Piešťan, Záhoria, Trenčína či Galanty.
Do rokovania snemu je zaradené aj vyhlásenie k závažným témam v problematike jadrovej energetiky. Predseda ZMO Peter Ryška sa pred krátkym časom obrátil listom na prezidenta SR, aby nepodpísal novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Podľa neho nové znenie zákona sťažuje prístup dotknutej verejnosti k včasnej informácii o vydaní územného rozhodnutia o umiestnení jadrového zariadenia a ďalších objektov.
"Novela zákona okrem iného znemožňuje uplatniť zákonné práva obcí v oblasti ohrozenia jadrovým zariadením pri výbere dane za jadrové zariadenie podľa zákona o miestnych daniach. Utajenie oblasti ohrozenia poškodí v súčasnosti iba v lokalitách Jaslovské Bohunice a Mochovce približne 300 obcí a miest s asi 450 tisícami obyvateľov o desiatky miliónov eur," uviedol predseda ZMO JE Jaslovské Bohunice.
Snem dnes zvolí aj delegátov na celoslovenský snem ZMO.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina