Moravany nad Váhom: Moderná obec s históriou

  • Spravodajstvo / Región
  • 8. apríla 2010, 15:07
  • Autor:Viera Dusíková

Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Predstavíme vám Moravany nad Váhom.

Moravany v číslach
■ 2159 – počet obyvateľov
■ 1079 ha – rozloha chotára
■ 1348 – prvá písomná zmienka
■ 1927 – súčasný názov obce
Prierez históriou
Obec sa rozprestiera na úpätí pohoria Považský Inovec. Po prvýkrát sa o nej zmienil Kráľ Ľudovít I., ktorý daroval hrad a panstvo Tematín, kam patrila aj obec Moravany, magistrovi Mikulášovi Ujlakimu. Ale o histórii tejto členitej dedinky by asi najlepšie vedela rozprávať unikátna soška z mamutoviny – Moravianska Venuša. Našiel ju obyvateľ dedinky – Štefan Hulman Petrech niekedy pred rokom 1930. „Bábiku" vyrobenú asi 22 800 rokov pred Kristom daroval Hulman neznámemu obchodníkovi, ktorý skupoval v dedine starožitnosti. Dnes je plastika plnoštíhlej Venuše z mladšieho paleolitu pýchou Klenotnice Bratislavského hradu.
V Moravanoch sa v minulosti vykonával rozsiahly archeologický výskum, údajne sa našla aj ďalšia plastika ľudskej postavy, ale po nej akoby sa zľahla zem. Tamojší ľudia dokonca tvrdia, že pazúriky zo staršej doby kamennej tu vyorávali ako zemiaky a rozpredávali do celého sveta. Dominantou dediny je nádherný renesančný kaštieľ z konca 16. storočia. Tento skvost spolu s dedinou boli v stredoveku i neskôr niekoľkokrát darované, zdedené i dané do zálohy. Majitelia sa striedali. Raz patrila obec Rottalovcom, potom Čákiovcom, neskôr Motešickým, ktorých vystriedali Bavori Zedwitzovci. Tí vlastnili majetky až do znárodnenia. V roku 1976 boli Moravany zlúčené s Ducovým a Hubinou. V súčasnosti sú samostatnou modernou obcou, ich starostom je už tretie volebné obdobie Peter Hulman.
Obecné symboly
Erb pozostáva zo zeleného štítu so strieborným jazdcom – sv. Martinom na koni. Ten drží v pravej ruke meč, ktorým rozpoľuje plášť. Tento svätec je aj patrónom horného kostola, ktorý postavili veriaci v polovici 14.storočia. Pri jazdcovi kľačí strieborný žobrajúci muž – Kristus. Najstaršia pečať je datovaná rokom 1723. V pečatnom poli je podobný symbol ako v erbe obce svätý Martin s mečom a postava žobrajúceho Krista a v kruhopise je nápis: .S. PAGI.MORAVANKA.A.1723.
Oplatí sa vidieť
V Moravanoch nad Váhom môžete obdivovať spomínaný renesančný kaštieľ, ktorý pred nežnou revolúciou slúžil slovenským umelcom. Dnes sa však za jeho bránu len tak ľahko nedostanete, pretože je verejnosti neprístupný. Nemilosrdne ho obhrýza zub času. Neďaleko kaštieľa sa nachádza dolný Kostol Ružencovej Panny Márie postavený v rokoch 1866-1873. Vzdušnou čiarou asi dvesto metrov od neho sa nachádza horný Kostol sv. Martina, postavený v polovici 14. storočia. Tento svätostánok využívajú tamojší katolícki veriaci len na občasné sviatočné omše.
Zaujímavé sú aj drobné sakrálne pamiatky – sochy sv. Jána Nepomuckého a sv. Vendelína. V Moravanoch môžete obdivovať nielen sakrálne pamiatky a stavby, ale určite sa vám oplatí podniknúť výlet k vodnej nádrži Striebornica, zašliapať si s plecniakom na Výtoky, zažiť futbalový zápas na modernom štadióne, obdivovať automobilových veteránov v tamojšom súkromnom múzeu, prehodiť pár slov so starkými pri fontánke domova dôchodcov alebo ochutnať špe-ciality, ktoré nájdete v ponuke moravianskych gastro zariadení.
Moravany dnes
V súčasnosti sú Moravany nad Váhom samostatnou, kompletne vybavenou obcou s rozvodom plynu, vodovodom, kanalizáciou a ďalšími inžinierskymi sieťami. V obci je škola, škôlka, domov dôchodcov, dva kostoly, kultúrny dom, futbalové ihrisko, dve multifunkčné ihriská, penzióny, obchodná a reštauračná sieť. Starosta obce Peter Hulman uvádza: „Obec má 128 nájomných bytov, rozrastá sa dvoma smermi. V južnej lokalite Prúdy už stojí 59 nových rodinných domov a 84 nájomných domov. V druhej lokalite, ktorá sa nazýva Bývanie pod lesom, je už 16 rodinných domov a ďalšie sa majú stavať.
Kompletnou rekonštrukciou prešiel aj domov dôchodcov, v ktorom našlo sociálne i zdravotné zabezpečenie 38 klientov zo širokého okolia. Pozoruhodnosťou je, že ležiacich pacientov tu ošetrovatelia monitorujú kamerovým systémom, aby im v prípade nutnosti okamžite pomohli. V domove máme aj moderné rehabilitačno-relaxačné centrum. Objekt vyhral hlavnú cenu v súťaži Slovensko bez bariér."
V Moravanoch sa môžu popýšiť kompletne zrekonštruovanou základnou a materskou školou, ktoré vykurujú pomocou najnovšej technológie – spaľovaním drevoštiepky. Vodu športujúcim deťom ohrievajú slnečné kolektory. Ročne tým na energiách ušetria takmer 7000 eur. Navyše – každá z desiatich tried základnej školy je vybavená interaktívnou technikou.
„Preinvestovali sme tu asi 513 000 eur a schválený máme aj projekt rekonštrukcie centra obce za 790 000 eur," podotýka Hulman. „Okolie obecného úradu smerom k parku a kostolu sa v budúcnosti premení na pešiu zónu s novou dlažbou, lavičkami, fontánou, zeleňou i osvetlením. Tiež nás čaká dokončenie atletickej dráhy pre školákov. Stometrová je už hotová, tento rok pribudne ovál," dodáva starosta.
Spoločenské vyžitie
V obci je činná nielen telovýchovná jednota, v ktorej sú združení futbalisti, nohejbalisti a stolní tenisti, ale aktívni sú aj miestni dobrovoľní hasiči. Ďalšími organizáciami sú Jednota dôchodcov a Zväz ťažko telesne postihnutých. Členovia sa schádzajú v hasičskej zbrojnici i telocvični na rôznych akciách a schôdzach.
V revíri pôsobí Poľovnícke združenie Striebornica, sídli tu aj Lesná správa a roľnícke družstvo. Aj tieto organizácie sa podieľajú na rozvoji obce, ktorá každoročne stavia máj, oslavuje Deň matiek, ba začali tu aj s tradíciou pochovávania basy. Tamojšia mládež s obľubou navštevuje rockové i punkrockové koncerty v už staršom kultúrnom dome.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín