Zodpovednosť za škodu na odložených veciach

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2010, 16:53
  • Autor:Mgr. BranislavJurga, advokát

Kto poskytuje ubytovacie služby na prechodnú dobu, napríklad v hoteli, penzióne, zotavovni, v chate alebo v iných podobných zariadeniach, zodpovedá za škodu na veciach, ktoré boli do takýchto priestorov vnesené ubytovanými fyzickými osobami alebo pre ne, ibaže by ku škode došlo inak.

V prípade vzniku škody na takýchto veciach zodpovedá za škodu prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia, bez ohľadu na svoje zavinenie. Za vnesené veci sú považované tie, ktoré boli prinesené do priestorov, vyhradených na ubytovanie, alebo na uloženie vecí, alebo ktoré boli za tým účelom odovzdané prevádzkovateľovi, alebo niektorému z pracovníkov prevádzkovateľa (napr. recepčnému). Nieje pritom rozhodujúce, či škoda bola spôsobená pracovníkmi prevádzkovateľa alebo treťou osobou. Oslobodzujúcim dôvodom je len prípad, ak by ku škode došlo aj inak, napríklad z dôvodu prírodnej katastrofy.
Podobne, ak je s prevádzkou niektorej činnosti spojené odkladanie vecí (napr. odloženie vecí do šatne pri návšteve divadla alebo kúpaliska, tiež pri návšteve reštaurácie, baru, ale školy či knižnice), zodpovedá ten, kto túto činnosť vykonáva, za škodu na veciach, odložených na mieste na to určenom alebo na mieste, kde sa obvykle odkladajú, okrem prípadu, ak by ku škode došlo aj inak.
Ak z povahy prevádzky navštíveného miesta vyplýva potreba odložiť si svoje veci na určitý čas, počas ktorého návštevník stráca dohľad alebo dispozíciu nad odloženými vecami, zodpovedá prevádzkovateľ činnosti za škodu na veciach odložených na mieste, ktoré je na odkladanie výslovne určené, ale aj na takom, kam sa veci obvykle odkladajú (vešiaky, skrinky). Vyššie popisovanej zodpovednosti za škodu spôsobenú na vnesenej alebo odloženej veci sa nemožno zbaviť dohodou ani jednostranným vyhlásením.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián