Slovenské osobnosti medicíny vo svete (49): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. apríla 2010, 14:29
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Johnovi Vargovi

John VARGA
* 1953, Budapešť- lekár
Jeho rodičia ako lekári pôsobili v Topoľčanoch, pretože jeho stará matka pochádzala z Topoľčian. V roku 1968 emigrovali do Maďarska, neskoršie dočasne žili v Ríme, kde John Varga navštevoval Overseas School v Ríme. V roku 1969 nakoniec Vargovci emigrovali do USA. Tu, po štúdiách na Kolumbijskej univerzite, dosiahol John Varga hodnosť bakalára a lekársku fakultu ukončil v New Yorku. Nasledovalo postgraduálne vzdelávanie v odbore internej medicíny na Brownovej univerzite v Rhode Island Hospitale v Providence. Neskoršie sa špecializoval na odbor reumatológia v Bostone.
Vo svojich štúdiách pokračoval na postdoktorandskom štúdiu v laboratóriu profesora Sergio Jimeneza z univerzity Pennsylvania vo Filadelfii. V práci pokračoval na Jeffersonovej lekárskej fakulte a napokon sa stal vedúcim oddelenia reumatológie univerzity Illinois, lekárskej fakulty v Chicagu. Jeho kariéra pokračovala na fakulte Northwestern univerzity, kde pracoval v hodnosti profesora medicíny. Profesor Varga je v súčasnosti riaditeľom Northwestern programu pre výskum systémovej sklerózy a je vedúcim vedeckého poradného zboru v Nadácie systémovej sklerózy, ako aj programu pre postdgraduálne vzdelávanie farmaceutickej spoločnosti Abbot.
V roku 2002 sa stal nositeľom prestížneho vyznamenania, jedného z 50 prestížnych vedeckých pracovníkov „Hrdina" nadácie pre výskum artritídy. V roku 2009 sa stal vedúcim Keystonovej konferencie o fibróze. Je jedným zo spolueditorov prestížneho časopisu Arthritis and Rheumatism. Prof. Dr. J. Varga je spoluautorom u nás známej monografie Reumatické choroby a životné prostredie, ktorá bola publikovaná v roku 1999 a patrí medzi špičkových pedagógov, lekárov a vedcov vo svetovej reumatológii.
Publikoval okolo 160 významných publikácií v impaktovaných významných časopisoch, je autorom mnohých kapitol v učebniciach reumatológie a autorom troch monografii. Vychoval viac ako 20 poslucháčov lekárskych fakúlt, hlavne oblasti klinického vzdelania a tiež vedeckej práce.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín