POTULKY REGIÓNOM: Zaujímavosti z Moravian

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. apríla 2010, 14:57
  • Autor:(vd)

MORAVANY NAD VÁHOM – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Nasledujú Moravany nad Váhom.

V MÚZEU MÁ TRI PACKARDY
V Moravanoch nad Váhom už niekoľko rokov jestvuje súkromné Múzeum historických vozidiel. Jeho vlastník, bývalý zamestnanec piešťanskej Tesly – Ján Horňák – jazdil 19 rokov na motokárach ako reprezentant Československa. Už vtedy vyrábal vo svojom voľnom čase motokáry, ale i súčiastky do motorov a opravoval aj autá. Peniaze, ktoré zarobil, investoval do milovaných motokár. Vyrobil si špičkové vozidlá, vďaka ktorým bol najrýchlejší. Stal sa z neho trojnásobný majster Slovenska. Po revolúcii si Ján Horňák založil strojársku firmu, a keď sa mu začalo dariť, zohnal si prvý veterán – Felíciu z roku 1960.
„V decembri 2006 som otvoril Múzeum historických vozidiel a dnes vlastním tri Packardy, ale aj luxusné americké autá," prezradil nám tento úspešný veteránista. V jeho múzeu sa nachádza aj pretekárska Škoda 130 RS, ba parkuje tu tiež auto, v ktorom sa vozil Stalin, americký prezident či iní významní diplomati a politici. Súčasťou múzea je autodielňa. Ján Horňák je organizátorom Piešťanských zlatých stúh s prehliadkou historických vozidiel Concours d’elegance a zúčastňuje sa pretekov Slovenského pohára historických vozidiel.

ZAUJÍMAVOSTI Z MORAVIAN

■ Zahraničný investor tu uvažuje o výstavbe rozsiahlej kúpeľno-rekreačnej zóny. V súčasnosti však pripravený projekt stagnuje v dôsledku svetovej hospodárskej krízy.
■ V Moravanoch majú moderný športový areál, postavený podľa najprísnejších kritérií. Sformoval sa tu silný futbalový kolektív, ktorý hrá druhú ligu. Zásluhu na tom má bývalý vynikajúci hráč a neskôr prezident klubu Igor Kirka.
■ Žije tu slovenská bežecká legenda Anton Javorka – maratónec, olympionik, 13-násobný reprezentant ČSSR, zakladateľ Piešťanských hier, Silvestrovského behu a celoslovenskej olympiády Kalokagatia.
■ K moravianskym rodákom patril významný horolezec Vladimír Plulík (1963-2008), ktorý vystúpil v roku 1998 severnou cestou na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia kyslíka. Tento obdivuhodný a vzácny človek zahynul v pohorí Karakoram – pri zostupe z vrchu Broad Peak.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav