Ako nahlásiť zmenu trvalého pobytu

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2010, 16:51
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan môže mať v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt.

Trvalý pobyt a jeho zmenu je povinný hlásiť každý občan, ak sa trvalo nezdržiava v zahraničí. Miestom hlásenia trvalého pobytu je obecný (mestský) úrad príslušný podľa miesta pobytu; pri zmene pobytu obecný úrad v mieste nového pobytu.
Občan je povinný pri hlásení predložiť platný občiansky preukaz. Ak ide o dieťa mladšie ako 15 rokov, predkladá jeho zákonný zástupca rodný list dieťaťa. Taktiež je potrebné predložiť doklad o vlastníctve alebo spoluvlastníctve budovy alebo jej časti, v ktorej bude mať osoba trvalý pobyt.
Ak prihlasovaná osoba nie je vlastníkom alebo spoluvlastníkom predmetného domu alebo bytu, musí predložiť písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov. Písomný súhlas nie je potrebný v zákonom stanovených prípadoch.
Občan je pri hlásení trvalého pobytu povinný vyplniť a podpísať prihlasovací lístok, v ktorom uvedie zákonom stanovené osobné údaje a miesto nového a predošlého trvalého pobytu. Pri hlásení zmeny trvalého pobytu nie je potrebné sa zároveň odhlasovať z adresy predošlého trvalého pobytu. Toto zabezpečí obecný (mestský) úrad, na ktorý je hlásený nový trvalý pobyt.
Na záver je potrebné uviesť, že prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove, v ktorej je pobyt evidovaný, ani k jej vlastníkovi. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián