Hokejistky do 18 rokov odštartovali úspešne

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2010, 11:43
  • Autor:SZĽH

PIEŠŤANY – Kúpeľné Piešťany sa od veľkonočnej Bielej soboty stali „mekkou“ ženského juniorského hokeja. Prvými tromi zápasmi totiž odštartoval svetový šampionát žien do 18 rokov I. divízie aj za účasti slovenských hráčok.

Po minuloročnej premiére turnaja tejto vekovej kategórie vo francúzskom Chambéry sa tak druhé historické pokračovanie odohráva na Slovensku.

Slávnostné otvorenie turnaja obstarali krasokorčuliari, a v rámci programu privítal prítomných hostí piešťanský primátor Remo Ciccuto, zástupca Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Philippe Lacarierre a generálny sekretár SZĽH Ján Taraba.

Vlani na MS v Chmabéry skončili Nórky síce posledné, ale Slovensky zvíťazili až po veľkom boji o jediný gól. Preto tréner slovenskej dievčenskej reprezentácie Igor Andrejkovič prízvukoval – v žiadnom prípade severanky nepodceniť! Odrazilo sa to vo veľmi koncentrovanom a disciplinovanom výkone jeho zvereniek. Keďže v úvode sa rovnako usilovali aj Nórky, prvá časť nepriniesla gól, aj keď Staroňová,Miháliková a Ihnaťová mohli skórovať. O to lepšie vyšiel našim hokejistkám úvod do druhej tretiny. Akoby z nich opadla tiaž zodpovednosti, zrýchlili do prechod do útočného pásma a v rýchlom slede strelili dva góly. O ten slovenský premiérový na šampionáte sa po akcii kapitánky Čupkovej postarala v 25. Minúte Lučová.
Nórky mohli vyrovnať už po pár sekundách Dalenová, ale Budajová bola na svojom mieste. Druhý slovenský gól strelila o tri minúty Ihnaťová, ktorá sa „preštrikovala" cez nórske obrankyne a nedala brankárke Bergerovej. O osem minút mohla streliť tretí gól Bondorová, ale v ideálnej pozícii neprekonala našu druhú olympioničku. V záverečných minútach druhej tretiny sa dostali ku gólovým príležitostiam Nórky, ale Budajová, opäť svoje spoluhráčky podržala.
Šestnásť sekúnd pred koncom druhej tretiny opäť „úradovala" olympionička v slovenskom drese kapitánka Čupková a po jej strele dorazila do nórskej bránky puk opäť Lučová. V záverečnej časti sa Nórky pokúsili o zvrat v stretnutí, všetky sily vrhli do útoku a v 46. minúte po prísnom vylúčení Novotnej (švédska rozhodkyňa Axelssonová nepôsobila v záverečnej časti najpresvedčivejšie) znížili Dalenovou, no prekvapenie sa nekonalo, v záverečnej desaťminútovke mladé Slovensky dvoma utešenými gólmi potešili svojich fanúšikov. 

NÓRSKO – SLOVENSKO 1:5 (0:0, 0:3, 1:2). Góly: 25. Lučová, 28. Ihnaťová, 40. Lučová, 53. Staroňová, 54. Miháliková – 46. Dalenová. Rozhodovali Axelssonová (Švéd.) – Ivanovová (Rus.), Schipperová (Hol.). Vylúčené 2:4, presilovky 1:0, oslabenia 0:0, strely na bránku 29:31, 235 divákov.
Zostava SR: 
Budajová – Novotná, Olosová, Balašová, Michalcová, Luptáková, Stašová – Lučová, Bondorová, Čupková – Miháliková, Staroňová, Ihnaťová – Vulganová, Časnochová, Štofanková – Sakalíková, Sabolčinová, Želonková..

Tréner SR 18 Igor Andrejkovič: „Prirodzene som spokojný s výkonom i výsledkom v premiére šampionátu. Dievčatá podali bojovný, tímový a zodpovedný výkon. Potešilo ma hlavne, že dodržali všetko, čo sme si v kabíne povedali. Aj napriek výraznému víťazstvu treba povedať, že Nórky sú nepríjemný a húževnatý súper, ktorý výborne korčuľuje. Dnes nám výborne zachytala Budajová, ktorej však pomohli obetavými zákrokmi spoluhráčky, ktoré sa neraz vrhali do striel. Hráčky sa mohli presvedčiť, že sa vyplatí dodržiavať stanovenú taktiku."

Kapitánka SR 18 Nicol Čupková : „Vlani mali síce Nórky silnejší tím, ale opäť dokumentovali svoju odolnosť. Tréner nám prízvukoval pred zápasom, aby sme boli trpezlivé, netlačili sa za každú cenu dopredu, ale vyčkávali na chybu súpera. Videli sme prvú tretinu súboja nášho nedeľňajšieho súpera Kazachstanu, zdá sa, že silným bodom tohto tímu nie je brankárka a preto sa budeme musieť čo najčastejšie pokúšať o streľbu."

Výsledky ďalších zápasov:
Kazachstan "18" – Švajčiarsko "18" 1:15 (0:6, 1:3, 0:6)
Góly:
 35. Azanovová – 2. a 14. Stanzová, 3., 49. a 59. L. Benzová, 5. I. Waidacherová, 6. N. Waidacherová, 7., 39. a 44. S. Benzová, 21., 32. a 46. Rasseliová, 45. McGregorová, 49. Forsterová, 57 divákov

Rakúsko "18" – Francúzsko "18" 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Góly:
 36. Ullrichová – 19. Lahouratatteová, 41. Jouannyová, 44. Pierrotová, 60. Rihetová, 80 divákov

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela