Barlolámača objavili v zbernom dvore

  • Spravodajstvo
  • 1. apríla 2010, 12:02
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Dnes o jednej hodine popoludní sa v Zbernom dvore v Ulici Pod párovcami pokúšali štyria neznámi muži v strednom veku vhodiť do veľkokapacitného kontajnera popílenú sochu ukradnutého barlolámača.

„Bol som práve v administratívnom domčeku, keď som počul veľký rachot. Jeden z aktérov sa ma snažil presvedčiť, že do zberu priviezli zlikvidované koľajnice z nefunkčného priechodu pri Ružovom mlyne. Keď som ale v hŕbe odpadu zbadal akúsi hlavu, chlapík zahováral, že ku koľajniciam pridali aj odinštalovanú sochu  jedného z troch politických vodcov bývalého režimu. Príliš som tomu neveril, preto som sa šiel pozrieť osobne.  Keď som zazrel známu sochu barlolámača, okamžite som kontaktoval políciu,“ povedal nám  referent Zberného strediska Peter Nedelka.
Podľa hovorkyne policajného útvaru mesta Piešťany  Jany Zvedavej, sochu zo zberného dvora previezli pracovníci odťahovej služby Jozefa Misalisu na expertízu. Ak sa ukáže, že symbol Piešťan nebol poškodený, barlolámača vrátia na pôvodné miesto.  Bronzovú sochu spoja s odrezanými nohami zlievači z Galantského Rovného, ktorí iba pred pár dňami dali dovedna poškodenú sochu tamojšieho správcu kúrie Zoltána Rodayaa.  „Máme obavy len z lineárneho zmrštenia, pretože obe spojené časti budú náchylné na pnutie, obávame sa trhlín a prasklín,“ prezradil svoje obavy zlievač János Gallaya. Ak k pnutiu dôjde, socha sa môže zrútiť a ohroziť okoloidúcich chodcov.  Dosahuje totiž váhu asi 1500 kg.
A aké budú postihy pre zlodejov? „Štyria muži, ktorých sme prichytili pri čine sa ku krádeži nepriznali. Povedali, že sochu našli okolo obeda vo Vrbine oproti Kauflandu. „Nemohlo to byť  na obed, pretože som práve tadiaľ prechádzal na bicykli, smerom ku Kolokoruhu, nič som tam nevidel,“ povedal nám samotný primátor miesta, ktorý začal veľkonočné sviatky pobytom v prírode. „Narušila mi ich táto krádež, takže  na Veľký piatok budem asi v práci, som maximálne rozhorčený. Podľa Všeobecne záväzného nariadenia mesta o poškodení kultúrnych pamiatok  vinníkov stihne spravodlivý trest,“ dodal primátor miesta, na hlavu si nasadil cyklistickú prilbu a odfrčal na úrad. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina