Kúriu podmyla voda, čaká ju rekonštrukcia

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2010, 16:53
  • Autor:R. Trebatický

VRBOVÉ – Kúria Mórica Beňovského vo Vrbovom od roku 2005 čelí problémom so statikou. Cukráreň aj pizzeriu, ktoré tu boli umiestnené, museli nájomníci zatvoriť, pretože voda z prasknutého potrubia poškodila podložie budovy.

Ďalším dôvodom klesania základov mohli byť tajné chodby, ktoré vraj vedú pod celým mestom. Zrekonštruovanú cukráreň nedávno už otvorili, celú kúriu čaká obnova zrejme budúci rok.
Voda či tajné chodby?
Potrubie s vodou sa v podchode pod bránou kúrie Mórica Beňovského roztrhlo počas voľných dní. Najskôr o tom nikto nevedel. Až keď sa vtedajší nájomníci sťažovali, že počujú zvláštne pravidelné neutíchajúce zvuky, predstavitelia mesta spolu s prizvanými odborníkmi zistili, kde nastala chyba. Voda, ktorá pretekala cez prasknuté potrubie, vymyla spod polovice budovy všetok ílovitý materiál, ktorý zabezpečoval pevnosť kúrie. Kým sa na poruchu prišlo, voda si našla cestu popod celu kúriu. Mesto oslovilo ďalšieho odborníka, ktorý zistil, že podlažie sa prepadáva aj na druhej strane budovy. Príčinou mohli byť tiež takzvané tajné chodby – podzemné priestory, ktoré sa nachádzajú pod viacerými domami.
Pomohla mikropilotáž
„Okrem statika sme zavolali aj geologického odborníka, ktorý urobil prieskum tejto deštrukcie pod kúriou špeciálnymi vrtmi. Zistil, že niektoré vrstvy sú veľmi podmočené v hĺbke až deväť metrov a nezaručuje bezpečnosť budovy," vysvetlil viceprimátor mesta Vrbové Ján Prievozník. „Po jeho oznámení sme oslovili firmu, ktorá vypracovala projektovú dokumentáciu na zaistenie budovy." Následne vykonali v interiéri cukrárne takzvanú mikropilotáž. Išlo o trubky s priemerom osem centimetrov, ktoré vkladali do deväť metrov hlbokých dier.
Cez tieto trubky sa spúšťal špeciálne rýchloschnúci betón, ktorý mal zabezpečiť budovu pred ďalšími posuvmi. Potom v hĺbke asi 1,5 metra vložili do základov armatúru – železo, ktoré sa zalialo betónom po celej obvodovej stene. Práce na rekonštrukciu si vyžiadali 149 372 eur z mestskej pokladnice. Obnova druhej časti bude o niečo nákladnejšia a mesto zvažuje zahrnúť ju do programu celkovej rekonštrukcie kúrie Mórica Beňovského, ktorú poslanci už predbežne schválili. Podľa Prievozníka, ak sa všetko podarí, kúria sa dočká rekonštrukcie možno už budúci rok. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel