ZÁHRADA: Pri sadení pozor na teploty

  • Nezaradené
  • 30. marca 2010, 15:34
  • Autor:Jozef Šimko

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako sadiť zeleninu.

Semená jednotlivých zelenín potrebujú optimálnu teplotu klíčenia. Ak sa nedodrží, vychádzajú slabo, niektoré druhy dokonca môžu uhynúť. Pri výseve zeleniny musíme dbať na skutočnosť, z akej zemepisnej šírky pochádza. Jednotlivé druhy nielen zelenín, ale i rastlín všeobecne, sa vďaka cestovaniu a doprave z kontinentu na kontinent rozšírili a dnes prakticky nerozoznávame, odkiaľ čo pochádza.
Zeleninu, ktorá pochádza z našich zemepisných šírok, môžeme vysievať do studenej zeme skoro na jar, dokonca i pred zimou. Rastliny z južnejších oblastí neskôr a teplomilné rastliny, pochádzajúce z oblastí, kde v zime nemrzne, môžeme do voľnej pôdy vysievať až v druhej polovici mája. Ak chceme úrodu urýchliť, musíme z týchto rastlín v teplom prostredí najprv vypestovať priesady a až tie vysadiť pod holé nebo.
■ Do studenej pôdy – od 5 do 10 °C – možno siať mrkvu, petržlen, cibuľu, pór, mak, pažítku, hrášok, špenát.
■ Teplota pôdy od 10 do 15 °C je vhodná na výsev cvikly, reďkovky.
■ Do teplej pôdy 20 až 30 °C sa môžu vysievať teplomilné rastliny ako kukurica, rajčiak, paprika, melón, uhorka, tekvica, baklažán.
Teplota pôdy sa dá merať teplomerom, no jednoduchšie je vedieť, že ohrev pôdy kopíruje priemernú dennú teplotu s oneskorením asi dva týždne. Keď sa teda ovzdušie po skončení zimy ohrieva, teplota pôdy sa oneskoruje. Naopak, s príchodom chladného počasia po skončení leta pôda chladne pomalšie ako ovzdušie a teplota pôdy je taká, aká bola teplota ovzdušia pred dvoma týždňami.
S prvým výsevom alebo výsadbou v nevykurovanom skleníku počítame začiatkom marca. Na jar začíname s výsevom a neskôr s výsadbou zelenín, ktoré sú chladuvzdorné a rýchlo rastú aj pri nižších teplotách a pri kratších dňoch s nižšou intenzitou svetla. K takýmto patrí predovšetkým karotka, reďkovka, šalát, všetky vňaťové druhy a neskôr kaleráby. Skleník je tiež dobrým prostredím na dopestovanie priesad, jednak na vonkajšiu výsadbu alebo na letnú výsadbu do skleníka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela