Vývoz smetí nás stojí najviac

  • Spravodajstvo
  • 30. marca 2010, 15:27
  • Autor:Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Piešťanský týždeň sa už niekoľkokrát venoval sťažnostiam obyvateľov na frekvenciu vývozu odpadu, problémy s veľkosťou nádob, či poplatky za vývoz smetí. Radnica však stále trvá na svojom.

Pre inšpiráciu preto ponúkame čitateľom informácie, ako vychádzajú obyvateľom v ústrety v iných mestách.

Nitranom zoberú aj odpad vo vreciach
Odpad z nitrianskych domov a bytov vyvážajú Nitrianske komunálne služby. Podľa informácií hovorcu mesta Andreja Jančo-viča ročné náklady predstavujú 2 837 690 eur: „Frekvencia vývozu pre jednu až dve osoby bývajúce v rodinnom dome je raz za 14 dní a každých sedem dní pre tri a viac osôb." V rodinných domoch môžu mať 120- aj 240-litrové nádoby na komunálny odpad. Ak im smeti do kontajnera nevojdú, majú možnosť obyvatelia kúpiť si za euro označené vrecia, ktoré im potom, aj položené pri kontajneroch, smetiari vyvezú. Vrecia predávajú nielen komunálne služby, ale aj vybrané drogérie.
Trenčín vyváža raz do týždňa
V Trenčíne zabezpečuje vývoz odpadu firma Marius Pedersen so sídlom v Trenčíne, za rok 2009 zaplatili za vývoz, zber a spracovanie odpadu 2 027 650 eur. Ako povedala pre Piešťanský týždeň hovorkyňa MsÚ Trenčín Erika Ságová, odpad vyvážajú raz za dva týždne z domácností, kde žijú v dome jedna až dve osoby: „Pri troch a viacerých obyvateľoch rodinného domu je to raz za sedem dní." Štandardne majú v rodinných domoch 120-litrové nádoby, ale rovnako ako v Nitre, obyvatelia majú možnosť kúpiť si označení vrecká na smeti, ktoré sa nevojdú do kontajnerov. Poplatok za odvoz odpadu pre občana je 0,0697 eura na osobu a kalendárny deň.
Trnavčania platia podľa počtu ľudí
Zber, prepravu, zneškodňovanie komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu v meste Trnava vykonáva spoločnosť A.S.A. Trnava. Náklady v roku 2009 predstavovali sumu 2 184 527 eur. „ Z rodinných domov sa odpad zváža jedenkrát za týždeň," uvádza hovorca MsÚ Trnava Pavol Tomašovič. „Zberné nádoby do rodinných domov sú prideľované na základe počtu osôb žijúcich v dome." Nádoby prideľuje mesto podľa prepočtu – štyri litre odpadu na osobu a deň.
„V reáli to znamená jedna 120-litrová nádoba na štyri osoby v domácnosti," pokračuje P. Tomašovič. „Ak majú občania viac odpadu, majú možnosť zaobstarať si za úhradu vývoz ďalšej nádoby." Poplatky za odpad sa odvíjajú tiež od počtu osôb v domácnosti – kto žije sám, zaplatí 21,90 eur za rok, poplatok pre dvojčlennú domácnosť je 18,92 eur za osobu a rok, rodina s tromi osobami zaplatí po 16,26 eur, štvor a viacčlenná domácnosť po 14,23 eur na osobu a rok. V bytových domoch zaplatia obyvatelia 13,94 eur za osobu a rok.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila