Joe Klamar závidí dokumentaristom čas

  • Spravodajstvo
  • 30. marca 2010, 11:43
  • Autor:Tomáš Hudcovič

PIEŠŤANY – Štyri desiatky fotografických nadšencov ale i profesionálov sa stretli v nedeľu 28. marca v Kursalone na siedmom Foto Session, ktoré pravidelne na jar a na jeseň organizuje Piešťanský fotoklub.

Foto Session je stretnutím fotoklubov a zväčša amatérskych fotografov, na ktorom sa snažia vzájomne sa obohatiť a naučiť sa niečo od profesionálov. Hviezdou posledného stretnutia bol v súčasnosti najlepší slovenský fotoreportér Joe Klamar, pracujúci pre renomovanú francúzsku agentúru AFP.
I keď zmena času na letný a posun ručičiek o hodinu dopredu, spôsobila niektorým účastníkom problémy s ranným vstávaním, nijako neovplyvnila prvého prednášajúceho Martina Štepku s informáciami o možnostiach využitia farebného priestoru LAB.
Po ňom predstavila účastníkom techniku gumotlače Katka Mocáková a možnosti úprav fotografií v programe Lightroom prezentoval Dušan Beláň z fotoškoly Eduart.sk. Po technických a teoretických témach prišiel na rad dobrý obed a už priam legendárne „kursaloňácke“ buchty, ktoré chutili aj hlavnému hosťovi Jožkovi Klamárovi, pretože doma má také vraj len za odmenu, keď poslúcha.
Popoludní  predstavil fotografický projekt Voľby a práve vznikajúcu fotografickú publikáciu s rovnakou témou dokumentarista Jozef Ondzík. Ten je povolaním anesteziológ, a možno aj preto majú jeho fotografie schopnosť zastaviť čas. Je to posolstvo „spiaceho“ obrazu, ktorý je ukážkou pohľadu autora na dobu, ktorú zaznamenal a jeho odkazom do budúcnosti. Jozef Ondzík sa zameriava na určitú tému dlhší čas a snaží sa vytvoriť ucelený obraz a práve to jemu aj ostatným dokumentaristom „závidí“ Jozef Klamár. Účastníkom piešťanského stretnutia povedal, že ako fotoreportér mapujúci dôležité udalosti takmer po celom svete, na koncepčnejšiu prácu nemá jednoducho čas: „Takmer celý január som strávil v Angole na africkom futbalovom pohári národov, potom som fotil konské pólo v Tatrách, fašiangové tradície na severe Slovenska, potom šup na na pár dní do Viedne a Bratislavy a už tu boli preteky svetového pohára v lyžovaní v Alpách.“  Taký je život fotoreportéra, rýchlo nafotiť, poslať do agentúry a ide sa ďalej. Nikdy sa nekončiaci kolotoč akcií a udalostí, ktoré treba zaznamenať. Avšak Joe (meno si zmenil, aby mu ho v zahraničí nekomolili) sa snaží okrem záznamu udalosti dostať do fotografie aj nejaký hlbší odkaz, či posolstvo a poprípade to ešte skombinovať aj s výrazným výtvarným prvkom.
Jeho fotografia Obamu s Masarykom, s ktorou vyhral minuloročnú súťaž Czech Press Photo, rozprúdila diskusie. Jedným sa páčila, iným nie. Každopádne však mala nápad, bola dopredu premyslená, a i keď sa s jej výslednou podobou pohrala príroda, alebo možno americká CIA (opar či smog nad Prahou), výsledkom bolo to, že nikto iný podobnú nespravil.

Počas Foto Session sa prítomní mohli presvedčiť, že Jozef Klamár je časovaná bomba energie.Je príjemné s ním stráviť čas, počúvať jeho zážitky, či vtipy a vedieť, že aj keď je úspešný a jeho fotografie sú na titulných stranách New York Times či Washington Post,  povyhrával neúrekom fotosúťaží, nie je to žiadna „kvázicelebrita“, ale normálny človek, ktorý sa s Vami bez problémov porozpráva a svoje  skúsenosti rád odovzdá ďalej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava