Na malé „techničáky“ pôjde 26 miliónov

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2010, 11:24
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY – Vydávanie osvedčení o evidencii vozidiel čakajú od júna 2010 zmeny. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič s tým, že vodičom sa budú opäť vydávať tzv. malé technické preukazy.

Právna norma schválená parlamentom na marcovej schôdzi totiž zavádza polykarbonátovú čipovú kartu, ktorú bude musieť mať vodič pri šoférovaní pri sebe. "Karta umožní lepšiu manipuláciu, zvýši sa jej ochrana a zabráni sa nadmernému opotrebovávaniu súčasného, tzv. veľkého osvedčenia o evidencii. Na rozdiel od papierovej verzie súčasného osvedčenia o evidencii sa prostredníctvom čipu umožní aj zvýšiť počet údajov, ktoré bude karta obsahovať," argumentuje ministerstvo vnútra.
Vydávanie takýchto nových dokladov si vyžiada zvýšené výdavky. Samotná realizácia projektu predstavuje 26 miliónov eur, pričom tie budú hradené z Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Financie pôjdu na nákup softvéru a technického vybavenia pre okresné dopravné inšpektoráty, nákup hardvéru, softvéru a technického vybavenia pre výpočtové stredisko Banská Bystrica a dobudovanie záložného personalizačného centra.
Novinkou je aj posun vekovej hranice na získanie vodičského preukazu na motocykel alebo na autobus. Od 19. januára 2013 to bude možné až vo veku 24 rokov. Zmena sa dotkne žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A, D a DE. Právna norma zároveň zavádza postupný prístup k vodičskému oprávneniu skupiny A (motocykle). Držiteľ vodičského preukazu skupiny A1 bude môcť získať oprávnenie na skupinu A2 po dvoch rokoch po absolvovaní osobitného výcviku alebo po vykonaní osobitnej skúšky. Následne po ďalších dvoch rokoch a absolvovaní osobitného výcviku alebo po vykonaní osobitnej skúšky môže získať vodičský preukaz skupiny A.
Ďalšou zmenou, ktorú novela prinesie, je napr. zaradenie zastavenia a státia na parkovacom mieste vyhradenom pre osobu so zdravotným postihnutím, ak nejde o vozidlo s príslušným oprávnením, medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom už od 1. júna 2010. Táto zmena si tak vyžiada vyššie sankcie, a to zo súčasnej výšky do 100 eur v riadnom konaní a do 60 eur v blokovom konaní na sumu od 60 eur do 300 eur v riadnom konaní a do 150 eur v blokovom konaní. "Vyžaduje si to súčasné neakceptovateľné správanie sa vodičov vozidiel voči vodičom áut so zdravotným postihnutím," vysvetľuje rezort.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj