Výjav z Rámajány kreslila tri mesiace

  • Spravodajstvo
  • 25. marca 2010, 08:58
  • Autor:Viera Dusíková, video:vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – V Galérii Fontána v týchto dňoch nájdete kresby pôvabnej nepočujúcej výtvarníčky Barbory Paulovičovej. Táto umelkyňa strávila rok na ostrove Indonézie – v Bali. Zdokonaľovala sa tu v maľbe, batike, ale učila sa aj tamojšie tance.

"Spočiatku sme sa o Barborku obávali, ale keď sme prišli po pol roku za ňou na Bali, boli sme príjemne prekvapení ľuďmi aj prostredím," povedala nám umelkynina matka Ľubica Paulovičová. A porozprávala nám aj to, ako trpezlivo svoju nepočujúcu dcérku učila rozprávať a ako rodina vypozorovala jej talent na kreslenie.
Dnes, po absolvovaní Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Barborka zvláda náročné technologické postupy nielen pri grafikách, ale aj v batikovaní. "Tvorí s jasným zámerom a s ľahkosťou, no popritom hľadá nové výrazové možnosti," prezradil o Barbore kurátor Milan Regec, ktorý umelkyňu nahovoril aj na štipendijný pobyt Darmasiswa na ostove Bali.  Na utorňajšej vernisáži sa zúčastnili aj zástupca veľvyslanca Indonézie v SR a prezident Medzinárodného klubu Rudolf Hromádka so svojimi manželkami.


Na slávnosti vystúpili aj tanečnice Dominika  Krsitína, ktoré hosťom predviedli tanec to Sumatry, na záver zatancovala štýlovú choreografiu z Bali aj samotná umelkyňa – Barbora Paulovičová. Na sebe mala nádhernú pozlátenú korunku a odev, ktorý si doniesla z Bali. Potom už nasledovalo len občerstvenie, ktoré pripravili manželky veľvyslancov, a tak Piešťanci ochutnali ružový pudingový rez i zeleninové závitky, či taštičky plnené mäsom a zeleninou, na ktorých si pochutnávajú Indonézčania.


Viac sa o vernisáži dozviete z pripravovaného vydania Piešťanského týždňa.
A tu je video skupinky  študentov, ktorí absolvovali štipendijný pobyt Darmasiswa:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek