ZÁHRADA: Krokus je nenáročná rastlina

  • Nezaradené
  • 23. marca 2010, 15:47
  • Autor:Jozef Šimko

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako pestovať krokusy.

Rod Crocus (šafran) patrí do čeľade Iridaceae. Udomácnil sa v Oriente, v Európe a severnej Afrike. Existuje veľa odrôd, ktoré možno zhrnúť pod pojem šafran a hybridov, ktoré stretávame v parkoch a záhradách v miernych zemepisných šírkach po celom svete.

Krokusy majú špecifické vlastnosti: listy sa objavia po kvetoch, ktoré vyrastú skoro na jar a niekedy dokonca už cez zimu. Z druhu Crocus sativus sa získava najdrahšie korenie sveta – šafran. Šafran pochádza z Orientu, ale je tiež domáci v horách južnej Európy. Známy bol zrejme už v staroveku. Obzvlášť bohato rastie v Libanone a na Sicílii. Egypťania, Židia a Feničania ho používali na liečebné účely a v kuchyni, ale aj pri výrobe parfumov. Rimania ho často využívali aj na farbenie. V stredoveku sa hovorilo krokusom všeliek. Krokus je nenáročná rastlina, miluje slnečné polohy a sucho.
V strednej Európe ho používame hlavne ako kvitnúcu rastlinu v okrasnej záhrade a trávniku. U nás rastú prirodzene dva druhy. Šafran bielokvetý (Crocus albiflorus) rastie hlavne v Alpách a ako alpský migrant zasahuje prirodzene do Novohradských hôr a na Šumavu. Inde, napríklad v severných Čechách alebo na východnej Morave, je už miestami zdomácnený. Šafran karpatský alebo Heuffelov (Crocus heuffelianus) je pôvodný v slovenských Karpatoch, zasahuje prirodzene do Beskýd. Oba druhy sú radené ku kriticky ohrozeným druhom flóry ČR. Ako okrasné druhy sa pestujú napríklad fialovo kvitnúci šafran neapolský (Crocus napolitanus), či žlto kvitnúce druhy – šafran žltý (Crocus flavus) a šafran zlatý (Crocus chrysanthus).
Krokusy sú malé a sú sotva vyššie ako 15 cm. Listy sú čiarkovité a majú biele pruhy v centre. Ak chceme nasledujúci rok mať krokusy na rovnakom mieste, nesmieme listy po kvete odrezať. Krokusy rastú lepšie pod stromami alebo v záhonoch ako v trávniku. Rozmanitosť šafranov je veľká a tým aj rozsah farieb kvetov a veľa rôznych kombinácií farieb, vzorov a farieb tieňovania na kvetoch.. Prvé krokusy ukazujú svoje kvety už vo februári a kvitnú až do konca apríla. Pestujú sa skoré, stredne a neskoro kvitnúce druhy a odrody. Niektoré z šafranov vybočujú z radu, pretože kvitnú na jeseň. Tieto neskoro kvitnúce druhy sa vysádzajú koncom júla alebo začiatkom augusta, takže majú čas až do jesene zakoreniť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava