Potulky regiónom: Zaujímavosti z Lančára

  • Spravodajstvo
  • 23. marca 2010, 13:51
  • Autor:šg

LANČÁR – Lančár bol až do zlúčenia so susedným Kočínom v roku 1991 samostatnou obcou. V dobových listinách sa dokonca spomína skôr ako Kočín. Archeologické nálezy potvrdzujú, že bol osídlený už v staršej dobe kamennej. Prvá písomná zmienka je však z roku 1262 a v nej sa spomína pod názvom Kuerencher.

Lančár dnes
Obec má všetky inžinierske siete s výnimkou kanalizácie. Lančár je však známy predovšetkým vďaka kultúre. “V tunajšom kultúrnom dome bývajú zábavy, svadby a spoločenské akcie. Teraz  aj pre miestnu časť Kočín, pretože tamojší kultúrny dom je v rekonštrukcii,“ povedal nám starosta obce Kočín-Lančár Jozef Reško.
„Podarilo sa nám rozšíriť zastavané územie obce a medzi Lančárom a Kočínom by malo v budúcnosti vyrásť 52 rodinných domov. Sedem z nich je už rozostavaných. Aj takýmto spôsobom chceme motivovať mladých ľudí, aby neodchádzali zo svojich rodných obcí, čím samozrejme podporíme aj demografický vývin, ktorý má klesajúcu tendenciu,“ prezradil Jozef Reško.
V spomínanej lokalite vybavuje obec stavebné povolenie na rozšírenie vodovodu. Ostatné inžinierske siete sú už stavebníkom k dispozícii.
Zaujímavosti
Vďaka vykopávkam archeológov v lokalitách  Dlhé pole a Za humnami sa zistilo, že obec bola osídlená  už pred piatimi tisíckami rokov. 
Kostol sv. Michala Archanjela síce  odolal osmanským nájazdom, no začiatkom 90. rokov minulého storočia neodolal zlodejom.
V Lančári dnes nežije ani jedna rómska rodina. Voľakedy tu žila  rómska rodina  Toráčovcov so 17 deťmi. Okrem jedného, Fera, všetci pomreli, asi  na šarlach. Ten bol dvakrát  ženatý, no  nemal deti. Robil pri murároch a jeho negramotná manželka vyrábala a predávala prútené  metly.
Lančár preslávila ako prvá ľudová kapela Borovienka. Spočiatku boli jej členmi iba muzikanti z Lančára, no dnes z nich zostal len kapelník Štefan Slabý.
Najväčší umelecký talent z obyvateľov obce má rodina Slabých. Okrem už spomínaného kapelníka Borovienky sa venovali hudbe aj jeho brat Jozef (Čížo), synovec Jozef, bratranec  Jozef so synmi Matejom a Tomášom. Štefan sa spolu s bratom Ernestom, venuje aj rezbárstvu a ich bratranec Jozef so synom Matejom sú  známi ako zruční maliari.
Stolár Emil Jankovič, ktorý zhotovuje zariadenia pre kostoly, vyrobil aj kreslo pre pápeža Jána Pavla II., na ktorom hlava cirkvi sedela počas návštevy Bratislavy.
Pred piatimi rokmi umĺkli zvony kostola sv. Michala Archanjela.    Jeden bol poškodený, preto oba demontovali. Jeden  je u zvonolejárov a  čaká na opravu, druhý uskladnili na družstve.
Najväčší prehľad o histórii obce má bývalý pedagóg na SPŠE v Piešťanoch Ľudovít Ďuriš.  Svoje vedomosti využíva hlavne  pri prednáškach  o histórie obce a kostola návštevníkom Lančára. Venuje sa aj zhromažďovaniu pôvodných ľudových piesní. Viacerí z nich má vo svojom repertoári aj Borovienka. 
Najstarším aktívnym futbalistom z Lančára bol Milan Slabý, ktorí si v drese Interu Kočín-Lančár zahral aj v päťdesiatke. Medzi najstarších rekreačných stolných tenistov patrí  bývalý starosta Ernest Hruška, ktorý si zahral na turnaji aj ako sedemdesiatročný.
Okolie kostola nad obcou je dnes vysadené borovicami, no v minulosti tam bola len tráva. Tento priestor poslúžil filmárom na  natočenie exteriérových scén k viacerým filmom.  
Viac zaujímavostí sa dočítate v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel