Keď mestská kronika nehovorí pravdu

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2010, 12:58
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY/TRNAVA – Vyzerá to tak, že Trnavčania budú musieť prepísať kúsok svojej histórie. Prinajmenšom tej, ktorá je zapísaná v mestskej kronike na prelome rokov 1989 a 1990. Pri oslavách 20. výročia Nežnej revolúcie sa totiž zistilo, že nie všetky fakty, ktoré kronika uvádza, sú pravdivé.

Odštartoval to článok v regionálnych novinách, v ktorom mladý redaktor uviedol, že o Nežnú revolúciu nebol v Trnave záujem. Táto i ďalšie informácie upútali pozornosť tribúna revolučného diania v Trnave, vtedajšieho člena trnavského divadla Vladimíra Oktavca, ktorý si na Nežnú pamätal úplne inak. Keď sa autora článku sa spýtal, odkiaľ ich čerpal, novinár ho odkázal na mestskú kroniku. "Tak som požiadal, či si môžem prečítať, čo sa tam píše a zistil som, že kronika v tom čase nebola písaná podľa reálnych udalostí," uviedol Oktavec. Podľa jeho vyjadrenia kronikár nezapísal udalosti, ktoré sa v meste diali, ale ktoré boli naplánované a odsúhlasené príslušnými orgánmi.
"Napríklad sa píše, že 23.-26. novembra 1989 sa konal v Trnave festival Divadelné inšpiratívne vystúpenia (DIV), že divadlo uviedlo dvanásť predstavení a dokonca ktoré boli najúspešnejšie. Divadlo, samozrejme, vtedy nehralo, ale štrajkovalo a fungovalo ako prvé centrum VPN," spomína Oktavec. DIV, ako dodal, bol zrušený a konal sa v náhradnom termíne oveľa neskôr. Dôležité však podľa neho je, že trnavské námestie, kde sa ľudia stretávali na podporu revolučných udalostí hneď od prvých dní, kronikár zaregistroval až vtedy, keď vyšlo nové číslo týždenníka Trnavský hlas, orgánu komunistickej strany, odkiaľ zrejme opisoval. Podrobne sa podľa Oktavca v kronike uvádza, kedy bola v Prahe menovaná aká vláda národného porozumenia a v akom zložení, sú tam aj informácie zo zmien vo vtedajšom národnom výbore, ale o námestí s protestujúcim davom kronikár písal prvýkrát až 27. novembra.  
"Tieto vyložené nepravdy v kronike ma viedli k interpelovaniu radnice, aby urobila nápravu," povedal poslanec Bohumil Chmelík, ktorý bol o veci informovaný. Je podľa neho potrebné uviesť veci na prvú mieru, pretože mestská kronika bude pre ďalšie generácie jedným zo zdrojov informácií o tejto dejinnej etape.  "Interpelácii sme venovali pozornosť a na jej základe sme sa dohodli s Vladimírom Oktavcom, že pripraví text s reálnym opisom udalostí," uviedol hovorca mesta Pavol Tomašovič. Podľa rozsahu sa buď do kroniky na príslušnom mieste vloží list alebo dvojlist, prípadne poznámka s odkazom na iné miesto. "Chceme, aby bolo toto obdobie objektívne popísané," dodal hovorca. "Ide o to, že ak sa už niečo tvrdí, malo by to mať snahu priblížiť sa objektívnej skutočnosti, nie subjektívnej interpretácii. Zámernej, alebo z nedostatku informácií," uzavrel Oktavec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav