História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (51)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. marca 2010, 15:53
  • Autor:Michal Serbin

V poradí piaty singel Right Here, Right Now skupiny JESUS JONES skončil v týždni od 27. júla 1991 na druhom mieste za skladbou Everything I Do Do It For You od Bryana Adamsa, ktorá na vrchole zotrvala nepretržite sedem týždňov.

Skladba znamenala pre skupinu nomináciu na Grammy Awards v dvoch kategóriách i skutočnosť, že mnoho britských skupín sa snažilo kopírovať ich hudobný prejav. V UK sa najväčším hitom stala International Bright Young Thing, ktorá v januári 1991 skončila na 7. mieste. Výnimočnosť v rámci nezávislej scény dokázali albumom Doubt, ktorý 9. februára 1991 vystúpil priamo na vrchol rebríčka popu v UK. Na týždeň na ňom nahradil Soul Cages od Stinga, na čo ho z prvého miesta vytlačilo Innuendo od skupiny Queen.
Doubt v rebríčku zotrvalo pre nezávislú skupinu nečakaných 24 týždňov. Platňa, ktorá konkurovala najlepším výtvorom skupín My Bloody Valentine, Stone Roses alebo Jesus and Mary Chain, predstavovala medzník v britskom gitarovom rocku tej doby. Popri troch singlových hitoch bola plná experimentálnej hudby, samplovaných zvukových slučiek a hlukov podaných v naprostej dokonalosti.
Pre samotnú skupinu znamenal vrchol, ktorý sa im ďalšími výtvormi nepodarilo prekonať. Nasledujúci album Perverse z februára 1993 síce skončil na 6. mieste a obsahoval aj TOP 10 hit v podobe piesne The Devil You Know, ale gitarový zvuk nahradilo sam-plovanie a uhľadený štýl pôsobil dosť jednotvárne. V UK rebríčku sa poslednýkrát objavili v auguste 1997 na 71. mieste s piesňou Chemical no. 1. Posledný album Already sa v rebríčku neumiestnil.


Skupina SUEDE znamenala pre nezávislú a následne britskú popovú scénu v tej dobe viac, ako sa jej prisudzuje v histórii populárnej hudby. Svoj podiel na tom mala žurnalistika, ktorá z nich urobila hviezdy skôr, ako sa nimi stali. Na titulnej strane hudobného časopisu Melody Maker sa objavili s označením „Najlepšia britská skupina súčasnosti" predtým, ako v máji 1992 debutový singel The Drowners / To The Birds obsadil 49. miesto.
Skupinu v Londýne založil v roku 1989 spevák Brett Anderson, nar. v r. 1967 v Haywards Heath v grófstve Sussex. V roku 1992 sa zostava ustálila v zložení s Bernardom Butlerom, nar. 1970 (gitara, klavír), Mattom Osmanom, narodeným presne na deň 27 rokov po Johnovi Lennovi (basová gitara), a Simonom Gilbertom, nar. 1965 (bicie). Inšpiráciu čerpali z tvorby Davida Jonesa, známeho pod umeleckým menom Bowie, a dvojice Morrisey/Marr zo skupiny Smiths. Zásluhou prvých troch singlov sa im podarilo naplniť nadnesené konštatovanie o najlepšej novej skupine.
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj