Cez víkend sa k slovu prihlásila jar

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2010, 08:36
  • Autor:tasr/online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Podľa astronomických výpočtov sa jar v tomto roku začala v sobotu 20. marca o 18.32 hodine – v deň jarnej rovnodennosti. Je to okamih astronómii, keď slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V tomto okamihu sa Slnko nachádza v jarnom alebo jesennom bode.

V čase jarnej rovnodennosti sa začína na severnej pologuli jar a na južnej pologuli jeseň. Počas jesennej rovnodennosti nastáva na severnej pologuli jeseň a na južnej pologuli jar. V tento deň  je na celej Zemi deň rovnako dlhý ako noc. Na zemských póloch je situácia odlišná. Jarnou rovnodennosťou na severnom póle sa začína polročný deň – Slnko zostáva stále nad obzorom a zapadne až v septembri. Opačná je to na južnom póle – v Antarktíde. Tam sa začína polárna noc, ktorá bude trvať tiež pol roka.
Dátum 21. marec, ktorý sa uvádza v učebniciach a ktorý mnohí ľudia dodnes považujú za prvý jarný deň, platil iba v prvých dvoch desaťročiach 20. storočia. V posledných rokoch bol tento dátum aktuálny už len každý tretí rok po roku priestupnom, t.j. v roku 2003 a 2007. Prvý jarný deň – 21. marec bude najbližšie v roku 2011. Počnúc rokom 2012 bude jarná rovnodennosť podľa stredoeurópskeho času vždy 20. marca a od roku 2048 sa bude objavovať aj 19. marca. Návrat k pôvodnému 21. marcu ako k prvému jarnému dňu nastane až po vynechaní prestupného dňa v rokoch 2100, 2200 a 2300.
Príchod najkrajšieho ročného obdobia bol na území Slovenska oddávna spájaný s rôznymi ľudovými tradíciami. Jednou z nich, ktorá má korene ešte v predkresťanskom období, je vynášanie Moreny, slamenej figuríny odetej do ženských šiat. Morena symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti. Figurínu nosili ľudia po dedine a nakoniec ju hodili do potoka alebo spálili. Verili, že takto odoženú od seba choroby, ba aj smrť. Zvyk rozlúčky so zimou a privítania jari sa na Slovensku uchoval aj po prijatí kresťanstva. V našom regióne počas víkendu Morenu vynášali napríklad na Ahoji pri Piešťanoch, vo Vrbovom, Krakovanoch, ale napríklad aj v Čachticiach.
NEZABUDNITE: Budúci víkend sa mení zimný čas na letný. V nedeľu 28. marca si posunieme o druhej nad ránom hodinky na tretiu hodinu.

Pozrite sa, takto privítali jar v Čachticiach a Krakovanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila