Jobus chystá na Vrbovské vetry bombu

  • Spravodajstvo
  • 19. marca 2010, 15:03
  • Autor:R. Trebatický

VRBOVÉ – Lídra kapely Karpatské chrbáty, jedného z Vrbovských víťazov – hráčov „priemyselného“ folklóru, autora kníh pre deti, hudobníka, humoristu a výmyselníka Braňa „Branuška“ Jobusa netreba Vrbovčanom a ľuďom z okolia veľmi predstavovať.

Keď nepracuje vo svojej milovanej atómovej elektrárni, chystá knihu, cédečko alebo usilovne pripravuje jeho „malý, skromný" festival Vrbovské vetry.
Muflóna Anciáša pokrstí v lete
Minulý rok nás Braňo prekvapil knihami Láskavé rozprávky a Zázračné rozprávky, ktoré zožali veľký záujem nielen medzi deťmi, ale páčili sa aj dospelým. Ďalšiu knihu má rozpracovanú aj tento rok. „Január – február je čas, keď každý rok vymýšľam nové veci," vysvetlil známy vrbovský humorista. „Momentálne pracujem na rozprávke o muflónovi Anciášovi, ktorú budem krstiť na vetroch a aj na festivale Pohoda. Vydať knihu a dať ju do predaja je skoro také nákladné a náročné, ako ju napísať," povedal Braňo. Pochválil sa nám taktiež, že pracuje na novom cédečku Vrbovských víťazov spolu s pánom bratom Andrejom Jobusom, ktorý vymýšľa nové hudobné nástroje. Album budú takisto krstiť na spomínaných festivaloch. Keď sa Branuško dozvedel z Piešťanského týždňa, že mesto Vrbové sa chystá kúpiť „kruhovku", veľmi sa potešil: „Už som chcel robiť svoje akcie po okolitých dedinách." V hlave vraj nosí všelijaké plány a rád by sa venoval napríklad aj divadlu. Zatiaľ však neustále pracuje na príprave Vrbovských vetrov.
Ako hlavný organizátor má už potvrdených skoro všetkých umelcov. Účasť potvrdili: Skapra Šupina, Piijem&malevil&matelko, legendárna skupina Garage a Tony Ducháček. „Samozrejme, skupina Para bude mať nové cédečko, a preto nemôžu na festivale chýbať. Keď naša spoločná pesnička Doma dobre odznie na štadióne vo Vrbovom, bude to fantastické! Chcem, aby tu hralo aj Slniečko, lebo oni si zaslúžia hrať na našom malom skromnom festivale a reparát bude robiť Martin Valihora s kvalitným džez-rockom. Minulý rok to nebolo celkom ono," podotkol hudobník. „Som rád, že účasť potvrdil Michael Kocáb so skupinou Pražský výběr, čím som si splnil svoj sen." Čaká sa už len na prekvapenie, ktoré nám líder skupiny Karpatské chrbáty, nechcel prezradiť: „To bude taká bomba, také prekvapenie, že keby tam hralo len to prekvapenie, tak sa oplatí prísť už len kvôli nemu." Tento rok si „náš malý a skromný" festival, ako ho Braňo nazýva, vymenil dátum s festivalom Pohoda, a tak dúfa, že 17. júla konečne bude lepšie počasie: „Prežili sme také počasie, že ostatné festivaly by to možno potopilo, ale my sme to zvládli."
Na pódiu mu stačí lampa
Program na vetry sa snaží striedať v pomere 1:1 – z tých, čo už vo Vrbovom hrali, a z takých, ktorých ešte diváci nemali možnosť počuť a vidieť. „Hudobný program festivalu bude trvať jeden deň. Budeme mať toľko kapiel, že ukracujem sám o seba a Abusus si tam možno nevypočujeme. Mojich kamarátov, ktorí tu ešte nehrali a chcem, aby raz prišli, je toľko, že niekoľko rokov dopredu mám obsadené," vyjadril sa hudobník a organizátor. Festival Vrbovské vetry sa podľa neho rozbieha pomaličky, ale ani pri svojom pomalšom tempe nezaostáva za ostatnými veľkými festivalmi. Okrem toho si takto aspoň zachováva svoju domácku atmosféru. „Dostal som ponuku na nejaké profesionálne svetlá, za ktoré chceli asi dvetisíc eur, a ja hovorím – nám stačí aj lampa na pódiu. Keď sa raz niekam dopracujeme, tak tam tie svetlá aj dáme, ale teraz ich tam nechcem," dodal Braňo Jobus.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava