Galériu otváral aj Ján Króner

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. marca 2010, 18:48
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Galériu Reflexy nielen pre hendikepovaných umelcov slávnostne otvorili vo štvrtok v hoteli Magnólia zástupcovia Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov a občianskeho združenia Relfexy z Bratislavy. Čestnými hosťami boli aj známy slovenský herec Ján Króner a akademický maliar Dušan Sekela.

Obaja umelci sa venujú podpore hendikepovaných detí.
Po priestore v piešťanskom Dome umenia tak majú zdravotne postihnutí ďalšie miesto, v ktorom môžu prezentovať tvorbu. Galéria je otvorená i pre ďalších umelcov.


Na štvrtkovom otvorení predstavili svoje diela v priestoroch bývalého nočného baru v Magnólii aj Dušan Sekela a piešťanský fotograf Tony Páldy. Ten vtipne poznamenal, že aj on je postihnutý – umením.
Prítomní si mohli pozrieť tiež keramiku z chránenej dielne Dúha vo Vranove nad Topľou a čipkárske umenie detí zo zariadenia komunitnej rehabilitácie Gaudeamus v Bratislave. Vedúca čipkárskej dielne Marta Švarcbacherová popísala návštevníkom, ako pred rokmi prišli tri šesťročné dievčatká do paličkárne – Veronika bez rúk, s malými nôžkami bez kolienok, Deniska na vozíčku a čiernooká Kristínka, ktorá nevyrastie ani v dospelosti viac ako meter. „Teta, môžeme vám najskôr zatancovať?“ opýtali sa. Samozrejme, že im to dovolila. „Taký zážitok by mi nepripravili ani herci Slovenského národného divadla,“ vyjadrila sa o nadšení malých umelkýň M. Švarcbacherová.


Akademický maliar Dušan Sekela, ktorý sa venuje práci s hendikepovanými deťmi už dvadsať rokov,zasa vysvetlil, že maľovanie s nimi mu dáva nový pohľad na svet: “Majú voči nám jednu veľkú výhodu – skoro nikdy nedospejú. Sú stále ako anjelici.“ Vystáva jeho diel a ostatných exponátov potrvá v Galérii Reflexy dva týždne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava