V Paríži zomrela dcéra Imricha Wintera – Kitty

  • Spravodajstvo
  • 16. marca 2010, 14:43
  • Autor:video: vd

PIEŠŤANY/PARÍŽ – V sobotu 13. marca 2010 vo večerných hodinách zomrelo v Paríži po dlhotrvajúcej chorobe posledné z detí zakladateľov piešťanských kúpeľov – dcéra Imricha Wintera – Katarína Ballová (1921-2010).

Správu o jej skone nám tlmočila riaditeľka mestskej knižnice v Piešťanoch Margita Galová.  Dozvedela sa ju zo smútočnej správy od Kataríny Ballovej-Broca, mladšej dcérky zosnulej. Piešťanský týždeň praje smútiacej rodine úprimnú sústrasť…

Smutnú správu o skone svojej milovanej tety dostala aj jej neter Nina Stankovská z Piešťan. Dcéry zosnulej Kataríny Ballovej v nej uvádzajú, že ich mamička umrela po zlyhaní srdca v tamojšej nemocnica na anestsziologicko resuscitačnom oddelení. Až do poslednej chvíle boli spolu s ňou….
Pozrite si video, v ktorom Nina Stankovská spomína na svoju tetu Kitty:





Pani Katarína Ballová  pôsobila na prelome štyridsiatych a pätdesiatych rokov v diplomatických službách v Londýne, kde sa zosobášila  so svojim manželom Fedorom Ballom – diplomatom a  publicistom. V päťdesiatych rokoch pôsobila rodina Ballových na diplomatickej misii v Paríži, kde sa im narodili ich dve dcéry Blanka a Catherine.
Po odvolaní z misie koncom päťdesiatych rokov sa rodina Ballových usadila v Bratislave. Fedor Ballo, ktorý pôsobil ako riaditeľ vydavateľstva Tatran veľmi významným spôsobom ovplyvnil vývoj kultúry na Slovensku v šesťdesiatych rokoch, pretože okrem vynikajúceho výberu z tvorby našich a zahraničných autorov, vydavateľstvo Tatran pod Ballovým vedením začalo vydávať aj publikácie o výtvarnom umení. Tieto publikácie predstavili slovenskému čitateľovi tvorbu našich autorov napríklad Benku, Bazovského, Gudernu, Sokola, Martinčeka a ďalších, ale aj tvorbu svetových výtvarníkov napríklad francúzskych impresionistov. Známa je  edícia venovaná výtvarným a architektonickým slohom. Charakter, ktorý dal Fedor Ballo vydavateľstvu Tatran, si vydavateľstvo udržalo aj neskôr, po jeho odchode z funkcie riediteľa.
Byt rodiny Ballových bol miestom stretávania mnohých kultúrnych osobností a ich diskusií. Pani Katarína Ballová, ktorá bývala aktívnou účastníčkou týchto diskusií mala v nemalej miere vplyv na názory diskutujúcich a výber diel, ktoré vydávalo nakladateľstvo Tatran pod vedením jej manžela.
Pani Katarína Ballová, ktorá sa venovala hlavne rodine, v tom čase pôsobila ako prekladateľka z francúzštiny v slobodnom povolaní. Známe sú napríklad jej preklady detektívok s Maigeretovskou tematikou od Georgesa Simemona.
Traduje sa, že keď mali prekladatelia problém preložiť do slovenčiny z francúzštiny názov divadelnej hry „Mať blchu v uchu“, pretože doslovný preklad nikoho neuspokojoval, pani Katarína Ballová navrhla, aby sa to preložilo volnejšie – „Chrobák v hlave“. Tento výraz sa zaužíval natoľko, že ho používajú aj mladšie generácie prekladateľov.
Koncom šesťdesiatych rokov, keď Fedor Ballo pôsobil aj ako šéfredaktor časopisu Revue svetovej literatúry,  pani Katarína spolupracovala aj na príprave materiálov pre tento časopis.
Za Dubčekovej éry,  keď bol Fedor Ballo poverený misiou pri UNESCO v Paríži, pani Katarína s rodinou nasledovala manžela.
Na začiatku normalizácie, keď bol Fedor Ballo ako prívrženec Dubčeka bol z misie odvolaný, rodina Ballových sa rozhodla pre emigráciu. Fedor Ballo potom pracoval v stredisku kultúry Centre Georges Pompidou.
Pani Katarína Ballová v emigrácii, na ktorú si ťažšie zvykala, ako ostatní členovia rodiny, vytvorila pre svoju rodinu atmosféru silného rodinného zázemia a pocitu istoty. Na Slovensko a rodné Piešťany nikdy nezabudla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava