Maturanti po slovenčine vyhladli

  • Spravodajstvo
  • 16. marca 2010, 12:38
  • Autor:video: vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY- Na stredných školách dnes maturanti skladali skúšky z dospelosti. Utorok dopoludnia robili testy a popoludní ich čakalo slohovanie.

My sme s našou kamerou zachytili vyhladnutých študentov 4.D triedy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej, kde je triednym profesorom Jozef Kolník. Po dobre vykonaných testoch sa pešo prešli z Námestia Slovenského národného povstania, kde sídli ich škola na Teplickú ulicu do pizzérie. Za rohom na Kollárovej ulici sme stretli ďalšiu maturantku, dávala si "zdravotnú" cigaretku na vyváženie psychickej rovnováhy. "Myslím, že testy som zvládla pomerne dobre, nezdali sa mi byť ťažké, ale to viete, niekedy si človek myslí, že napísal dobre, a opak môže byť pravdou…," zdôverila sa nám táto slečna, ale neželala si videorozhovor, vraj aby to dopredu nezakríkla…
Pozrite si video.


Témy písomných maturitných prác zo slovenčiny a literatúry sú už známe.

Stredoškoláci si mohli vybrať zo štyroch možností, prvou je diskusný príspevok na tému Úroveň spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže správať voči svojim najbezbrannejším. Maturanti tiež mohli napísať úvahu Bol by Holden Caulfield prototyp mladého rebela aj dnes? či umelecký opis školy Môj svet alebo charakteristiku osoby Hovoria o mne…
Témy vyžrebovali pod dozorom notára v priamom prenose Slovenského rozhlasu. Známe sú už aj témy zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.  Študenti sa mohli rozhodnúť medzi úvahou o modernom životnom štýle Dožije sa naša generácia roku 2100? či diskusným príspevkom Veda a technika mení náš spôsob života. Môžu tiež napísať charakteristiku Môj obľúbený filmový alebo literárny hrdina, prípadne výklad Kniha, ktorú si chcem prečítať ešte raz. Písomné práce na vybranú tému musia maturanti stihnúť napísať do 150 minút.
Stredoškoláci začali dnes o 9.45 h písať externé testy zo slovenského jazyka a literatúry. Na otvorenie maturitného týždňa sa prišiel pozrieť aj minister školstva Ján Mikolaj, ktorý poprial šťastie študentom bratislavskej Strednej odbornej školy Na pántoch 7. Skonštatoval, že príprava na maturity prebiehala nerušene.
V tomto roku pristúpi k skúškam dospelosti približne 62.300 maturantov v 756 stredných školách. Maturitné skúšky pokračujú v stredu 17. marca cudzími jazykmi a vo štvrtok 18. marca matematikou. V piatok 19. marca zavŕšia písomné maturity žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským aj písomnou skúškou z maďarčiny a ukrajinčiny.
Žiaci skladajú skúšky zo štyroch predmetov. Povinná je slovenčina a cudzí jazyk. V školách s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským majú ako povinný predmet aj daný vyučovací jazyk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj