Upratovanie mesta im pomáha na nohy

  • Nezaradené
  • 12. marca 2010, 10:35
  • Autor:Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Sú dlhodobo nezamestnaní a stratili už nádej, že sa ich život zmení. Niektorí z nich hľadajú riešenie na dne pohárika a zo začarovaného kruhu sa sami von dostať nedokážu.

Jednou z možností pre týchto ľudí, aby sa postavili na nohy, je takzvaná aktivačná činnosť – drobné pomocné práce pre mestá a obce.
Za mesiac dostanú 63 eur
Miera nezamestnanosti za dvanásť mesiacov minulého roku stúpla zo 4,29 percenta na alarmujúcich 7,8 %. V decembri evidoval Úrad práce a sociálnych vecí v Piešťanoch (ÚPSVaR) až 3059 uchádzačov o prácu, z toho dlhodobo 733 osôb. Úrady týmto ľuďom ponúkajú možnosť pracovať v obecných službách. Do ich života sa vráti pravidelnosť, kolektív a zarobia si pár eur navyše. Donedávna však mohli tieto práce vykonávať iba šesť mesiacov a najviac dvakrát po sebe. Od marca platia nové predpisy a tí, ktorí majú záujem, môžu zmluvu podpísať opäť.
Ako informovala Piešťanský týždeň Marcela Sedláková z ÚPSVaR, uchádzačom o prácu, ktorí dostávajú od štátu dávky v hmotnej núdzi, prispieva úrad za aktivačné činnosti mesačne sumou 63,07 eur. „Príspevok na úhradu časti nákladov a ceny práce organizačného pracovníka dostávajú aj obce," uviedla. Výška sumy pre samosprávy je spolu 44 eur mesačne na jedného uchádzača.
Od marca majú mestá, obce, ich organizácie či ďalšie inštitúcie aj inú možnosť. Ak znevýhodnených uchádzačov o prácu zamestnajú, úrad práce im refunduje počas prvých troch mesiacov 90 % z ceny práce takéhoto zamestnanca (najviac však zo sumy dvojnásobku životného minima), ďalšie tri mesiace je to 80 percent a posledné tri 70 percent nákladov.
Upratujú, sadia a triedia
Asi dvadsiatka ľudí upratuje ulice, pomáha pri výsadbe zelene či spracovaní a triedení odpadu aj v našom meste. Súčasnú skupinu tvoria prevažne muži od 38 do 57 rokov, s rôznym vzdelaním. „Sú medzi nimi ľudia s maturitou, ale aj takí, čo bývajú v azylovom dome," tvrdí organizačný pracovník Valerián Weisman z Odboru životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch, ktorý ich prácu koordinuje. Podľa neho si však kvalifikovanú robotu nájdu len máloktorí a niekedy má aj on problém vybrať takých, ktorí sú vôbec schopní pracovať.
Mladí sa do upratovania mesta nehrnú a starších dlhé roky bez pravidelného zamestnania poznačili. „Stratili pracovné návyky a len ťažko podajú taký výkon, aký dnes zamestnávatelia očakávajú," vysvetľuje V. Weisman. O prácu pre mesto ale záujem majú, najmä tí, ktorí si ju už vyskúšali. Možnosť jej opätovného vykonávania väčšina uvítala.
„Nedávno sa mi hlásil jeden, čo od nás odišiel, lebo si našiel zamestnanie. Firma však prepúšťala, a tak je znovu bez práce. Rád by sa k nám vrátil," spomína koordinátor. Záujemcom o aktivačné činnosti prideľuje úlohy obvykle začiatkom týždňa. Chlapov zadelí do skupín, jedna partia „vyfasuje" metly, ďalšia pomáha v záhradníctve alebo v zbernom stredisku.
Zametať ulice vás môže poslať aj sudca
Pri našej návšteve jedna skupina práve triedila tetrapaky, ukladala stavebný odpad a čistila priestory zberne. Medzi nimi bol aj Patrik (40) z Piešťan, ktorý predtým pracoval ako panelár. Pre mesto robí pol roka a páči sa mu to: „Som na vzduchu a medzi ľuďmi, sme tu dobrá partia.
Čoskoro mi končí zmluva a rád by ju obnovil." Jeho kolega Miro (53) má maturitu aj dva výučné listy, a hoci by si rád našiel kvalifikované zamestnanie, pracuje takto už rok. „Radšej budem tu, ako sedieť doma bez roboty," hovorí. Najviac mu vyhovuje práca v zbernom stredisku. „Teraz triedime tetrapaky a spracovávame ich. Z rodinných domov ešte príde odpad separovaný, ale na sídliskách ľudia do kontajnerov nahádžu všeličo," vysvetľuje Miro. Ďalší dvaja nezamestnaní zametali ulicu Pod Párovcami.
Svoje mená nám povedať nechceli a tváre pred fotoaparátom ukrývali. „Niektorí sa hanbia, najmä tí mladší, lebo sú pri tejto práci na očiach," myslí si organizačný pracovník. Okrem zametania ulíc a práce v zbernom stredisku pomáhajú nezamestnaní aj pri výsadbe mladých stromčekov a ďalších činnostiach v mestskom záhradníctve. V skupine V. Weismana sa môžu ocitnúť aj previnilci, ktorým verejno-prospešné práce nariadi súd: „Zatiaľboli len dvaja. Ten posledný vraj spáchal nejaký dopravný priestupok."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia