Aj piešťanskí deviataci dnes absolvujú monitory

  • Spravodajstvo
  • 10. marca 2010, 10:02
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Žiaci 9. ročníkov základných škôl dnes absolvujú celoslovenské certifikačné testovanie 9, ktorého cieľom je overenie úrovne ich vedomostí z matematiky, vyučovacieho jazyka a zo štátneho jazyka. Celkovo sa na testovaní 9 zúčastňuje takmer 48.000 žiakov na 1447 školách.

Podľa časového harmonogramu školáci začnú dopoludnia matematikou, nasleduje slovenčina a prípadne maďarský alebo ukrajinský jazyk. Na testy z matematiky majú deviataci 60 minút, testovanie z vedomostí slovenského jazyka a literatúry, prípadne slovenského jazyka a slovenskej literatúry potrvá 50 minút. Na test z maďarského jazyka a literatúry, prípadne ukrajinského jazyka a literatúry na školách s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským budú mať žiaci rovnako 50 minút.
Počas písania testov musia mať deviataci vypnutý mobilný telefón, môžu používať rysovacie pomôcky a obyčajné kalkulačky, nesmú si však pomáhať matematicko-fyzikálnymi tabuľkami. Na testovaní sa zúčastňujú všetci žiaci ZŠ príslušného ročníka, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Deviataci so zdravotným znevýhodnením majú počas testovania upravené podmienky. Žiaci s mentálnym postihnutím testovanie neabsolvujú.
Na priebeh testovania dohliada štátna školská inšpekcia, krajské školské úrady, zástupcovia zriaďovateľov škôl a členovia rád základných škôl. Na kontrole sa tiež môžu zúčastniť aj zástupcovia stredných škôl.
Výsledky budú zverejnené v tlačenej aj elektronickej podobe v termíne medzi 19. až 21. aprílom. Žiakom by mali byť známe pred termínom prijímacieho konania na stredné školy.
Za prípravu a metodické riadenie testovania zodpovedá Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Náhradný termín testovania je stanovený na 30. marca 2010. Zúčastniť sa na ňom môžu len tí žiaci, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť v riadnom termíne. Všetky informácie a pokyny k testovaniu 9-2010 sú zverejnené na internetovej  stránke NÚCEM www.nucem.sk, www.testovanie9.svsmi.sk. Testovanie 9, predtým Monitor 9, sa na Slovensku realizuje od roku 2003.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel