V pažítke nájdete aj „céčko“

  • Nezaradené
  • 9. marca 2010, 13:53
  • Autor:Jozef Šimko

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako si vypestovať pažítku a šalotku.

Pažítka je trváca cibuľovitá rastlina vysoká 15-50 cm. Listy sú kopijovité, duté a vyrastajú trsovite z malých cibulí. Má svetlofialový guľovitý kvet, kvitnúci v máji až auguste. Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň. Vyhovuje jej stredne ťažká hlinitá pôda s dostatkom živín a vápnika.
Pažítku pestujeme priamym výsevom koncom marca až začiatkom apríla alebo delením a rozsádzaním trsov (cibuliek) začiatkom mája. Vňať pažítky má mnohostranné využitie. Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, šalátov, polievok. Taktiež nám poslúži ako dekorácia na chlebíčky. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa. Pažítka je výborné stomachikum – podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ďalej riboflavínu, draslíka, vápnika, fosforu, sodíka, železa a beta-karoténu.
Cibuľa šalotka sa vo veľkej miere podobá kuchynskej cibuli, ale predsa len sú tu rozdiely. Šalotka má vyšší obsah cukrov a napriek tomu, že má korenistejšiu chuť, je menej štipľavá. Na pestovanie je menej náročná, má výborné chuťové a nutričné vlastnosti, dobre sa skladuje. Tvorí hniezdico vité trsy cibúľ na spoločnom podpučí, má nižší a slabší vzrast, čím sa i líši od cibule kuchynskej. Duté, šidlovité listy pripomínajú skôr listy pažítky. Zakoreňuje veľmi plytko. Počet dcérskych cibúľ, ktoré sa v priebehu vegetácie vytvoria z materskej cibule, býva rôzny, pohybuje sa od 5 do 15 kusov.
Má menšie nároky na pestovanie ako cibuľa kuchynská. Darí sa jej aj vo vyšších, pre cibuľu už netradičných pestovateľských oblastiach. Najvhodnejšie sú stredne humózne, výhrevné pôdy, menej priaznivé sú pôdy zamokrené a studené. Môže sa pestovať z jarnej výsadby alebo ju vysádzame na jeseň, a to začiatkom októbra. Sadivo má mať strednú veľkosť – 2 až 3 cm, vysádzame ho do sponu 25 až 30 x 10 cm a do hĺbky 5 až 7 cm. Šalotku môžeme výhodne pestovať aj ako zelenačku, ktorá sa zberá o 10 až 17 dní skôr ako mladá cibuľa kuchynská. Vhodná je aj na rýchlenie vňate. Vysádzať ju možno aj v nevykurovaných skleníkoch alebo pod fóliové kryty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila