Polícia varuje: Za dva mesiace zahynulo 7 osôb

  • Spravodajstvo
  • 8. marca 2010, 12:11
  • Autor:krpz/online redakcia

TRNAVA/PIEŠŤANY – Za uplynulé dva mesiace roka 2010 zomrelo na cestách Trnavského kraja až sedem ôsob, z toho traja chodci a jeden cyklista. Podiel viny na takýchto nehodách majú tak vodiči motorových vozidiel, ako aj chodci a cyklisti.

U vodičov je to najmä slabá predvídavosť, agresívny a neohľaduplnú spôsob jazdy. Na druhej strane chodci a cyklisti zvyknú vstúpiť na vozovku mimo prechodu pre chodcov, pohybujú sa po nesprávnej strane cesty a často bývajú pod vplyvom alkoholu. Polícia eviduje prípady, kedy auto zrazilo človeka, ktorý sedel či ležal na ceste. Niektorí cyklisti tiež nerešpektujú pravidlá cestnej premávky. Jazdia bez osvetlenia, bez ochrannej prilby či reflexných prvkov.
Polícia by v stručnosti chcela odporučiť vodičom, chodcom a cyklistom niekoľko praktických rád.
Pre vodičov motorových vozidiel:
Počas jazdy za zníženej viditeľnosti venujte zvýšenú pozornosť najmä pravej strane   vozovky, z dôvodu najpravdepodobnejšieho výskytu chodcov a cyklistov.
Zvýšenú pozornosť venujte najmä priechodom pre chodcov a to hlavne pri školách, zastávkach MHD, pri jazde pri zaparkovaných autách pozdĺž cesty.
Dodržiavajte dostatočný bočný odstup od chodcov a cyklistov pri ich obchádzaní.
Znížte, resp. prispôsobte rýchlosť jazdy v blízkosti priechodov pre chodcov, pri jazde za zníženej viditeľnosti, pri zastávkach MHD, školách.
Zvýšte pozornosť pri odbočovaní na vedľajšiu cestu – vodič nesmie chodcov ohroziť.
Pre chodcov:
Používajte vyznačené priechody pre chodcov, v maximálnej možnej miere používajte  chodníky, rešpektujte svetelnú signalizáciu.
Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji  vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
Vyvarujte sa chôdzi po ceste mimo obce po krajnici, alebo po okraji vozovky pod vplyvom alkoholu.
Vyvarujte sa náhlym vstupom do vozovky, nepreskakujte zábradlia.
Pre cyklistov:
Používajte za zníženej viditeľnosti počas jazdy na bicykli ustanovené osvetlenie.
Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. 
Nejazdite na bicykli po požití alkoholu, alebo iných návykových látok.
Nejazdite na bicykli dvaja vedľa seba a ani nevezte na bicykli ďalšiu osobu, psa, iný bicykel, nedržte sa iného vozidla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila