História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (49)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. marca 2010, 16:34
  • Autor:Michal Serbin

Manchesterská hudobná scéna ponúkla Veľkej Británii aj ďalšie skupiny ako SOUP DRAGONS so spevákom Seanom Dickinsonom a TOP 5 hitom ľ m Free alebo menej úspešné ako NORTHSIDE alebo PARIS ANGELS.

Pri mapovaní britskej nezávislej hudobnej scény nie je možné opomenúť PRIMAL SCREAM, škótsku skupinu, ktorú v lete 1984 v Glasgowe vytvoril hráč na bicie v Jesus and Mary Chain Bobby Gillespie. V skupine prevzal úlohu sólového speváka. Kvinteto tvorili Jim Beattie (gitara), Robert Young (basová gitara), Tom McGurk (bicie) a Martin St. John (tamburína). Názov si určili podľa psychiatrickej teórie psychológa Arthura Janova. V máji 1985 po trojdňovom nahrávaní vydali debutový singel so skladbami All Fall Down / It Happens, ktorý sa v rebríčku neumiestnil. Zostavu doplnil rytmický gitarista Paul Harte a Gillespie opustil Jesus and Mary Chain. Nasledujúce roky boli poznačené výmenami hudobníkov a neúspešnými singlami. Vo februári 1990 nahrali skladbu Loaded, ktorá skončila v TOP 20 a urobila z nich hviezdy. Pieseň o drogách, miešajúca tanečný rytmus s rockovou dynamikou, v marci skončila na 16. mieste a v rebríčku zotrvala deväť týždňov.
Stala sa predpokladom účinkovania v televíznom programe Top Of Pops a svetového úspechu. Skupina absolvovala koncertné turné v USA a Japonsku. Album Screamadelica v októbri 1991 skončil na siedmom mieste a v rebríčku zotrval 30 týždňov, najdlhšie zo všetkých jej hudobných výtvorov. Predstavoval zmes piesní tanečnej a rockovej hudby kombinujúcich housové a zádumčivé pasáže, klávesové motívy, gitarové riffy, v rámci ktorých boli aplikované vstupy sekcie dychových nástrojov. Z celej kolekcie vynikala najmä úvodná Movin‘ On Up. V hodnotení hudobných kritikov bol ocenený desiatimi hviezdičkami ako jediný album skupiny.


Skupina BLUR vznikla v roku 1989 v Colchestre v grófstve Essex v obsadení Damon Albarn (spev), Graham Coxon (gitara), Alex James (basová gitara) a Dave Rowntree (bicie) pod názvom Seymour. Inšpirovali sa rannou tvorbou skupiny Pink Floyd. Odzrkadlilo sa to v debutovej skladbe She’s So High, ktorá v októbri 1990 skončila na 48. mieste. Predstavovala popovú melódiu podfarbenú psychedelickými zvukmi. Nasledujúca There’s No Other Way skončila v TOP 10 a urobila z Blur hviezdy, ktoré definovali ako gitarovú psychedéliu 90. rokov. Za vrchol ich tvorby je považovaný album Parklife, ktorý 7. mája 1994 skončil na týždeň na vrchole rebríčka. Zaujímavosťou je, že na ňom nahradil Division Bell od skupiny Pink Floyd. Úžasné bolo to, že v rebríčku zotrval neuveriteľných 106 týždňov. Album v roku 1995 na BRIT Awards zvíťazil v štyroch kategóriách. S výnimkou albumu Best of z roku 2000 sa nasledujúce dostali vždy priamo na vrchol rebríčka. Od roku 2000 je spevák Albarn jednou z hybných síl multiplatinového hudobného projektu nazvaného Gorillaz.
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava