Nový zákon by mal oživiť cestovný ruch

  • Spravodajstvo
  • 5. marca 2010, 18:14
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Národná rada SR schválila 3. marca nový zákon o podpore cestovného ruchu. Na jeho príprave sa za náš región podieľal aj primátor Piešťan Remo Cicutto, ktorý ho považuje za veľmi motivačný pre subjekty cestovného ruchu.

Nová právna norma upravuje práva a povinnosti ministerstiev, krajov a obcí a umožňuje zakladať  krajské či oblastné organizácie cestovného ruchu.  „Zákon je motivačný v tom, že finančné prostriedky, ktoré členovia do organizácií vložia v jednom roku, štát v nasledujúcom roku vyrovná rovnakou sumou  zo štátneho rozpočtu, ako podporu cestovnému ruchu,“ vysvetľuje  R. Cicutto. 


Členmi oblastných organizácií sa môže stať  každá fyzická či právnická osoba, pôsobiaca na území zakladajúcich obcí. Výška členského je dobrovoľná.Okrem štátnych dotácií prináša členstvo v takomto združení i ďalšie výhody, napríklad v podobe spoločnej propagácie na veľtrhoch, výstavách, vydávaní jednotných propagačných materiálov, tvorby informačných a rezervačných systémov, ale aj možnosti podieľať sa na výstavbe nových zariadení cestovného ruchu, ktoré k nám prilákajú návštevníkov.
Založenie takejto organizácie u nás by podľa hlavy mesta znamenalo najmä upevnenie postavenia Piešťan na trhu cestovného ruchu, zároveň jeho oživenie, čo by pomohlo nielen hotelom, reštauráciám, ale aj ďalším podnikateľom – obchodníkom, taxikárom.


Zlepšili by sa tiež podmienky na zamestnanie. Primátor už rokoval aj so susednými obcami a niekoľkými podnikmi cestovného ruchu na našom území: „O príprave zákona som informoval aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany, ktoré sú najvýznamnejším poskytovateľom služieb, a tiež niektorých hotelierov a cestovné kancelárie. Išlo najmä o podniky, ktoré sa s nami zúčastňovali na veľtrhoch a výstavách."
Zákon sa podľa R. Cicutta netvoril ľahko. Pôvodný návrh, ktorý dostalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), sa jeho zástupcovia rozhodli prerobiť za účasti odborníkov tak, aby nebol navrhnutý „od stola", ale aby zahŕňal aj praktické vzťahy, problémy a možnosti spolupráce a financovania. Ak zákon podpíše prezident, účinnosť nadobudne od januára 2011. (ad)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava